Eveniment

Ce spune Tăriceanu despre Pilonul II: Foarte util, asigură o viaţă mai bună pentru cei care ajung la vârsta pensionării. Peste 10-15 ani va fi presiune pe bugetul de pensii

Ce spune Tăriceanu despre Pilonul II: Foarte util,...

Autor: Adriana Mit

19.05.2018, 15:51 575

Preşedintele ALDE a explicat, sâmbătă, la Timişoara, că Pilonul II de pensii este un instrument de economisire foarte util, în condiţiile în care peste 10 -15 ani va fi o presiune “foarte mare pe bugetul de pensii de stat”.

“Prin soluţiile pe care le-am adoptat anul acesta şi anul trecut, vă pot spune că deficitul bugetului de pensii s-a diminuat la jumătate. Eu cred în necesitatea acestui instrument, Pilonul II de pensii, care să asigure o viaţă mai bună pentru cei care ajung la vârsta pensionării, din motive foarte simple, şi anume: evoluţia demografică a României nu este una foarte favorabilă, prin urmare bugetul de pensii de stat va fi supus unor tensiuni majore, nu întrevedem posibilitatea unor creşteri substanţiale a pensiilor de stat pe termen lung, nu în perioada următoare. În perioada următoare vom face ceea ce ne-am angajat prin programul de guvernare. Ceea ce am scris în program facem, eu vă spun pe termen lung. În momentul în care, de exemplu, peste 10-15 ani va ieşi un segment de populaţie, aşa numiţii decreţei, nu-mi place să folosesc acest termen, dar ca să ştiţi la ce mă refer, când vor ieşi la pensie, atunci va fi o presiune foarte mare pe bugetul de pensii de stat. De aceea existenţa unui instrument suplimentar, care este un fel de instrument de economisire, este foarte util”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

De asemenea, preşedintele ALDE a mai precizat că Pilonul II de pensii are un avantaj “extraordinar”, în sensul că o persoană care ajunge la pensionare poate să primească banii deodată sau eşalonat.

“Avantajul Pilonului II de pensii este unul extraordinar. Când cineva care a contribuit la Pilonul II de pensii şi ajunge la vârsta de pensionare, poate să primească banii fie toţi deodată, fie eşalonat pe o anumită perioadă. Dar se mai întâmplă un lucru: dacă persoana respectivă, din diferite motive decedează, sumele acumulate de el în Pilonul II de pensii nu se pierd. Ele revin familiei, moştenitorilor. Pe când la pensia de stat, chiar dacă ai contribuit o viaţă întreagă, după ce ai încheiat socotelile cu cele lumeşti, s-a terminat. Nu mai plăteşte statul nimic moştenitorilor. Noi suntem nişte susţinători ai Pilonului II de pensii şi nu s-a pus în niciun moment problema eliminării lui”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO