Eveniment

Ce sunt certificatele de emisii de carbon si de ce i s-a suspendat Romaniei dreptul de tranzactionare

Ce sunt certificatele de emisii de carbon si de ce i s-a suspendat Romaniei dreptul de tranzactionare

Foto Radu Vioreanu

Autor: Roxana Petrescu

29.08.2011, 20:38 7242

Romaniei i s-a suspendat la sfarsitul saptaminii trecute dreptul de tranzactionare a emisiilor de CO2, decizie prin care deocamdata Romania pierde sansa de a castiga de pe pietele externe circa 1,2 miliarde de euro.

Romania ca tara a primit pentru perioada 2008-2012 1,28 miliarde de drepturi de emisii in baza protocolului de la Kyoto, din care poate valorifica liber pe piata 300 de milioane pentru ca are o economie si companii care polueaza acum mai putin fata de anul 1990, data de referinta agreata de tarile care au semnat protocolul de la Kyoto. Tarile ca Romania, care au avantajul unui surplus de drepturi de emisii, adica polueaza mai putin, pot iesi la vanzare cu aceste instrumente catre tarile care se confrunta cu un deficit.

Pentru ca Agentia Nationala de Protectie a Mediului, organismul din subordinea Ministerului Mediu nu a reusit sa inventarieze corect emisiile de carbon din Romania, Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyto a decis suspendarea tranzactionarii, interdictie care ar putea dura 6 luni.

Nagy Iosif, seful Agentiei si-a dat demisia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO