Eveniment

Ce taxe şi tarife vor mai fi eliminate prin legea “Dragnea”?

Ce taxe şi tarife vor mai fi eliminate prin legea...

Autor: Mihaela Pascari

30.12.2016, 00:00 3222

Intrarea în vigoare de la 1 ianuarie 2017 a legii “Dragnea” privind reducerea a 102 taxe şi tarife va uşura înregistrarea companiilor, dar şi accesul la datele de la Registrul Comerţului. Propunerea legislativă ajunge chiar şi la eliminarea taxelor pentru eliberarea permiselor de pescuit sportiv.

Proiectul de lege a trecut miercuri, pentru a doua oară, de votul decisiv al Camerei Deputaţilor, iar legea privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, va ajunge din nou la promulgare, la preşedintele ţării.

Cele mai discutate menţiuni din Legea “Dragnea” sunt cele privind eliminarea taxelor radio-tv, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme, însă, în cuprinsul propunerii legislative sunt trimiteri la o gamă largă de activităţi.

Spre exemplu, eliminarea taxelor percepute în prezent pentru înmatricularea unei societăţi, această măsură va viza şi entităţile fără personalitatea juridică. Scopul principal a acestei modificări fiind încurajarea antreprenoriatului în România, arată informaţiilor de la Camera Deputaţilor.

“Nu o să crească antreprenoriatul în România doar pentru că nu o să mai plătească taxa de înregistrare la Registrul Comerţului. Această eliminare nu va însemna o explozie a antreprenorilor”, a spus Radu Georgescu, managing partner CFO Network, firmă de consultanţă financiară şi fiscală.

Pentru a înregistra o firmă la Registrul Comerţului un antreprenor plăteşte în medie 500 de lei, indiferent de numărul asociaţilor, potrivit unei companii de consultanţă în afaceri.

Printre cele mai importante situaţii cu care se confruntă românii care vor să îşi înfiinţeze o companie sunt procesele prin care trec până la înfiinţarea firmei, şi mai puţin plata taxei de înfiinţare a acesteia.

“Oamenii nu se plâng că îşi închid companiile pentru că plătesc taxe. Nu are nici o legătură, nu o să vedem nici un efect. Apar alte cheltuieli după ce înfiinţezi o firmă, sunt cheltuieli lunare pe care le au. Nu vei constitui o firmă doar pentru că nu se plăteşte taxa de înregistrare”, a mai spus Radu Georgescu. El mai spune că în afara eliminării taxelor la înfiinţarea companiilor, ar trebui să se elimine şi birocraţia.

Mai mult, propunerea legislativă privind eliminarea unui număr de peste 100 de taxe plătite de cetăţeni, are scopul de a reduce timpul petrecut la cozi, în faţa ghişeelor, pentru plata acestora, dar şi eficientizarea activităţii instituţiilor publice prin simplificarea şi fluidizarea proceselor interne, potrivit informaţiilor de la Camera Deputaţilor.

“Acest motiv nu are un substrat economic pentru a elimina taxe. Trebuie să ai o explicaţie economică. Eliminarea taxelor pentru înfiinţarea unei companii ar putea avea un efect advers. Trebuie să se facă ceva din punct de vedere al operaţiunilor pentru a gestiona procesul”, a explicat Radu Georgescu.

Singura măsură care ar putea avea un efect asupra oamenilor, în opinia lui Radu Georgescu este cea de eliminare a taxelor radio-tv.

“Din măsurile din lege, singura care ar putea avea un impact asupra oamenilor este eliminarea taxei radio-tv, pentru că astfel televiziunea publică  o să fie influenţată mereu de guvernul care va aproba bugetul. Eliminând această taxă luată de la populaţie, aceasta se va finanţa de la bugetul statului, iar guvernul va avea un control asupra politicii televiziunii publice”, explică Radu Georgescu pentru Ziarul Financiar.

Impactul bugetar pentru eliminarea taxelor şi tarifelor prevăzute în proiectul legislativ pentru anul 2017 este de 0,07% din PIB şi va fi susţinut din creşterea economică aferentă anului 2016. O altă sursă de venit o reprezintă probabila creştere a salariului minim la 1.400 de lei, mai arată informaţiilor de la Camera Deputaţiulor.

Ce taxe vor mai fi eliminate:

·         Eliminarea taxei pentru cazierul judiciar şi caziererul fiscal

·         Eliminarea taxei pentru apostilarea şi supralegalizarea actelor juridice oficiale, a taxei suplimentare pentru eliberarea paşapoartelor.

·         Eliminarea taxelor extrajudiciare de timbru.

·         Eliminarea taxelor pentru eliberarea permiselor de pescuit recreativ/ sportiv

·         Eliminarea taxei de eliberare a unui paşaport electronic

·         Eliminarea taxelor pentru acordarea cetăţeniei române

·         Taxele pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României

·         Taxele radio-tv pentru persoane fizice şi juridice. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO