Eveniment

Ce venituri ies la iveală din sectorul privat

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Adelina Mihai

20.06.2016, 00:06 1083
Miniştrii tehnocraţi au înca­sat anul trecut zeci de mii de euro din bonu­suri de exit, indemnizaţii „tran­zi­torii“, contracte de ma­na­gement şi de con­sul­tanţă, arată infor­maţiile din declaraţiile de avere din 2016 care reflectă veniturile obţinute în anul anterior de către demnitari. De departe, demnitarul cu cele mai mari ve­nituri încasate anul trecut este ministrul eco­nomiei, Costin Borc, care a primit un „pa­chet“ de plecare de la Lafarge în cuantum de 3,5 mil. lei (echivalentul a circa 65.000 de euro pe lună). El a explicat însă că 2015 a fost un an atipic pentru veniturile pe care le-a primit.

„Veniturile salariale din anul 2015 sunt diferite de cele dintr-un an obişnuit. Ele includ veniturile salariale obişnuite, bonusul pentru anul 2014, un bonus special con­diţionat de performanţa pe perioada vân­zării activelor Lafarge din România, contra­valoarea acţiunilor de performanţă de­ţinute la Lafarge ce nu au putut fi transfe­rate către sa­lariat, salariile com­pen­satorii la desfacerea con­tractului de către Lafarge, cât şi bonusul pentru anul 2015 care a fost plătit odată cu suspendarea con­tractului de muncă la lichidarea lunii noiem­brie 2015. Veniturile salariale obişnuite includ atât salariul net, cât şi bene­ficiile în natură (tichete de masă, asi­gurare medicală internaţională, contri­buţie la pensie privată grup, taxe şcolarizare fiu pentru anul şcolar 2014-2015 şi taxe şcolarizare fiică pentru anul şcolar 2015-2016)“, se arată în declaraţia de avere.

La rândul său, premierul Cioloş a venit la guvernare după ce a primit o indemnizaţie „tran­zitorie“ pentru tot anul trecut în va­loare de peste 8.500 de euro pe lună, în pre­zent el câştigând de 3 ori mai puţin. Tot de 3 ori mai puţin câştigă în prezent şi şeful Fis­cului, Dragoş Doroş, care a renunţat la funcţia pe care o avea la firma de consultanţă fiscală KPMG. O scădere mai accentuată a veniturilor o resimte însă Manuel Costescu, secretarul de stat responsabil cu promovarea României în faţa investitorilor străini, care a lăsat salariul de bancher de peste 21.000 de euro pe lună pentru un venit lunar de circa 1.100 de euro.

 

 
 

Dacian Cioloş prim-ministru

A beneficiat de o „indemnizaţie tranzitorie” pe o perioadă de 12 luni (adică pe parcursul întregului an 2015) de la Comisia Europeană în cuantum de 102.280 euro (adică de peste 8.500 de euro pe lună). În acelaşi timp, el a mai primit 22.741 de lei pentru cele circa 2 luni de anul trecut în care a fost premier al României (adică a primit, în paralel, câte circa 2.500 de euro pe lună de la Guvernul României).

 
 
 

 
 

Costin Borc ministrul economiei

Costin Borc a fost cel mai bine plătit angajat din privat care s-a angajat la stat, el obţinând anul trecut venituri de peste 3,5 milioane de lei (echivalentul a circa 65.000 de euro pe lună) de la Eco Gest (companie parte a grupului Lafarge).

Ministrul a explicat, detaliat, în declaraţia de avere, că veniturile încasate pe anul trecut sunt atipice, întrucât includ, pe lângă salariu, diverse bonusuri de performanţă pentru anii 2014 - 2015, precum şi salarii compensatorii primite odată cu plecarea din firmă. Tot în 2015, el a primit şi 6.313 lei (1.400 de euro) de la Ministerul Economiei. În prezent Borc obţine, ca ministru şi vicepremier, venituri lunare de circa 3.200 de euro pe lună.

 

 

Dragoş Pîslaru ministrul muncii

În 2015, actualul ministru al muncii, Dragoş Pîslaru, a obţinut venituri sub formă de salarii în cuantum de 173.013 lei (circa 3.200 de euro pe lună) în calitate de administrator al firmei de consultanţă GEA Strategy & Consultants, la care s-au adăugat încă circa 1.000 de euro net obţinuţi în luna decembrie  calitate de consilier al premierului Cioloş. În prezent, ca ministru, el câştigă circa 3.000 de euro pe lună.

Interesante în declaraţia de avere din 2016 a lui Dragoş Pîslaru sunt veniturile din activităţile independente pe care acesta le-a derulat anul trecut, din care a obţinut, în total, încă 65.000 de euro pe parcusul întregului an. Din această sumă, cele mai mari venituri au fost încasate în urma unui contract cu firma Taparo din Maramureş, o companie care furnizează canapele pentru retailerul suedez IKEA, pentru care actualul ministru a furnizat servicii de consultanţă în management (ca membru neexecutiv în consiliul de administraţie al firmei) în valoare de peste 36.000 de euro. De asemenea, el a mai luat de la Banca Mondială circa 8.000 de euro în calitate de consultant pe termen scurt.

 

 
 

Dragoş Tudorache şef al cancelariei primului-ministru

Unul dintre cei mai importanţi oameni din cabinetul Cioloş, Ioan Dragoş Tudorache a încasat anul trecut venituri de 114.000 de euro de la Comisia Europeană (circa 10.300 de euro pe lună, în primele 11 luni) şi de circa 20.000 de lei (circa 4.400 de euro) din funcţia de la guvern. În cazul şefului cancelariei premierului Cioloş este relevantă numirea sa rapidă într-o structură din cadrul băncii de stat Eximbank, de unde a obţinut aproape 10.000 de lei (peste 2.200 de euro) la scurt timp de când a venit în guvernul Cioloş.

 
 
 

 
 

Manuel Costescu secretar de stat la InvestRomania

A avut venituri de 200.000 de lire sterline (adică circa 16.700 de lire sterline pe lună, echivalentul a peste 21.000 de euro pe lună) din funcţia de corporate banker care o avea în Londra în cadrul băncii americane JPMorgan. În prezent, ca secretar de stat la Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat din cadrul Ministerului Economiei, el câştigă, în medie, câte circa 1.100 de euro net pe lună.

 
 
 

 
 

Dragoş Doroş preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

A obţinut venituri de 183.570 de lei (echivalentul a 3.400 de euro lunar) în calitate de director de taxe în cadrul companiei de audit şi consultanţă fiscală KPMG în 2015. În prezent, în calitate de şef al Fiscului, el câştigă din funcţia de bază câte circa 1.100 de euro net pe lună.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO