Eveniment

Cea mai buna afacere imobiliara - A doua mare improprietarire: 20.000 de case ANL la pret de garsoniera in Ferentari

A doua mare improprietarire: 20.000 de case ANL la pret de garsoniera in Ferentari
17.02.2010, 00:00 205

Vanzarea caselor ANL catre chiriasi, una dintre cele mai mariafaceri imobiliare din ultimii ani, a fost anuntata ieri de catreministrul dezvoltarii regionale si turismului Elena Udrea, care adeschis calea catre achizitia unor apartamente de doua camerepentru preturi de pana la 26.950 de euro.

Pretul mediu al locuintelor scoase la vanzare este de circa25.000 de euro, bani cu care la ora actuala pot fi cumparate inBucuresti doar garsoniere construite acum 30-40 de ani in cartiereprecum Ferentari sau Rahova.

De-a lungul timpului, in presa au fost vehiculate pe listabeneficiarilor de locuinte ANL nume precum cele ale lui GheorgheStefan, primarul municipiului Piatra-Neamt, sau Cristian Andreica,fiul secretarului de stat Ioan Andreica (PD-L), care ar puteaastfel beneficia de cea mai mare "improprietarire publica" de lainceputul anilor '90 incoace.

Proiectul ANL, care a inceput in urma cu zece ani, a nascutnumeroase scandaluri din start, intrucat autoritatile dadeau pamantgratis in zone bune, dar pe listele de chiriasi intrau cei careaveau "pile" si cei apropiati partidelor aflate la putere.

Oficial, programul se adreseaza tinerilor cu varsta maxima de 36de ani, care nu detin sau nu au detinut locuinte si isi desfasoaraactivitatea in localitatea in care este amplasata locuinta.Apartamentele ANL vor avea acelasi pret fie ca se afla in Uricanisau Piatra-Neamt, fie ca se afla in cel mai mare proiect de acestgen construit in Bucuresti - Constantin Brancusi - format din peste1.600 de apartamente, deoarece "noi construim cu acelasi pret si inBucuresti si in tara", a spus ministrul Udrea.

Preturile solicitate au fost stabilite luand in calcul costul deinlocuire al apartamentelor, din care va fi scazuta o amortizare de2% pentru fiecare an scurs de la darea in folosinta a cladirii. Caurmare a analizarii costurilor la care ANL construieste in prezentlocuinte, au fost stabilite urmatoarele preturi de referinta:19.140 de euro pentru garsoniere, 26.950 de euro pentru doua cameresi 36.014 euro pentru locuintele cu trei camere. Aceste preturi nuinclud insa terenurile de sub blocuri, aflate in proprietateaadministratiilor locale.

In Bucuresti, unde se gasesc cele mai scumpe locuinte din tara,preturile apartamentelor pe piata libera sunt de circa doua ori maimari decat in cazul locuintelor ANL.

Astfel, un apartament de doua camere in cartierul DrumulTaberei, unde se afla cel mai mare proiect ANL, costa in prezentintre 55.000 si 60.000 de euro, fata de 26.950 de euro (minusamortizarea) pretul pentru apartamentele cumparate de la stat.

Per total, Udrea spera sa atraga din vanzarea locuintelorfonduri de aproximativ 500 de milioane de euro, bani care ar urmasa fie folositi pentru construirea altor locuinte.

"Am decis sa reducem criteriile pentru cei care vor sa cumperelocuintele, astfel ca este suficient ca beneficiarii de locuinteANL sa fi locuit un an si nu trei in calitate de chirias, si vremtotodata ca acestia sa poata accesa si programul «Prima casa»pentru a cumpara apartamentele", a declarat Udrea.

Ca urmare a acestei modificari, circa 80% din cele 26.000 delocuinte ANL ar putea fi vandute catre chiriasi, acestia avandtotodata posibilitatea de a locui in continuare cu chirie.

In Bucuresti au fost construite circa 2.400 de locuinte ANL, ceamai mare parte in cartierul Constantin Brancusi din DrumulTaberei.

Udrea isi propune ca in urmatorii trei ani sa construiasca circa100.000 de locuinte prin programul ANL, obiectiv ce parenerealizabil in conditiile in care bugetul pentru acest proiecteste de 168 de milioane de euro in 2010.

"Speram ca bugetul pentru acest an sa fie unic, cel mai redus,iar Ministerul de Finante sa aiba o atitudine constructiva si saadmita o rectificare a acestui buget chiar si in acest an", a maispus Udrea.

In conditiile in care bugetul ANL ar ramane constant inurmatorii trei ani, iar cele 20.000 de locuinte vor fi vandute inurmatoarea perioada, Udrea ar putea avea fonduri de circa 1 miliardde euro pentru constructia celor 100.000 de locuinte promise,respectiv 10.000 de euro per apartament. In acest an, ar trebuifinalizate circa 7.000 de locuinte ANL.

Toate modificarile la programul ANL vor fi dezbatute in sedintade astazi a Guvernului, in care va fi transata si soartaprogramului ANL. Daca guvernantii vor da unda verde achizitionariilocuintelor ANL prin programul "Prima casa", dezvoltatoriiimobiliari ar putea primi o noua lovitura, in conditiile in carepreturile solicitate de acestia sunt duble fata de cele dinprogramul guvernamental.

Piata tranzactiilor cu locuinte este amortita de aproape doiani, pe fondul restrictionarii accesului la creditare si alscaderii preturilor, care a tinut cumparatorii eligibili inasteptare.

Preturi de dumping

  • 19.140 de euro pentru o garsonier~ cu o suprafata construita de45 de metri patrati - 17.400 de euro valoarea de inlocuire plus1.740 de euro, cheltuieli neprevazute;
  • 26.950 de euro pentru apartamentele cu dou~ camere cu suprafeteintre 57 si 60 de metri patrati - 24.500 de euro cost de inlocuiresi 2.450 de euro, cheltuieli neprevazute;
  • 36.014 euro pentru apartamentele cu trei camere si suprafete de67-70 de metri patrati. Daca apartamentul are cinci ani vechime,pretul este cu 10% mai mic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO