Eveniment

Cei doi giganti energetici, pe mana directorilor de stat: "N-avem nevoie de straini sa ne arate ce prosti suntem". Cum comentati?

Cei doi giganti energetici, pe mana directorilor de stat: „N-avem nevoie de straini sa ne arate ce prosti suntem"

Mihai David, 44 de ani, a fost numit in functia de director general la Hidroelectrica in iulie 2009

16.09.2009, 18:50 82

"Cand vorbeam de management privat, ne refeream de fapt la unmanagement coordonat de principii private, nu sa aducem noi dinafara niste straini care sa ne arate cat de prosti suntem noi", adeclarat Tudor Serban, secretarul de stat in Ministerul Economiei.El a precizat ca cei doi sunt doar coordonatori pentru moment.

Constantin Balasoiu a mai fost director al CEN Craiova intre 2004 si iunie 2007. A fost readus in functie in ianuarie anul acestaDeclaratiilesecretarului de stat vin in contextul in care saptamana trecuta,ministrul economiei, Adriean Videanu, a spus ca va insista caaceste doua companii care vor regrupa majoritatea activelor deproductie de energie din Romania sa aiba management privat.

"Asta nu inseamna ca cei doi vor fi neaparat si directoriicompaniilor. Pot fi si altii", a mai explicat Serban.

Potrivit acestuia, documentul final privind realizarea celordoua companii va fi finalizat la inceputul lunii octombrie, acesteaurmand sa fie infiintate la inceputul anului viitor. "Cred ca de laaprobarea documentelor privind infiintarea celor doua structuri, insase luni am putea avea prima companie operationala", a precizatdirectorul Hidroelectrica. Ambele companii ar urma sa vanda energiala un pret mediu, si nu pe componente separate hidro, termo saunuclear.

Mihai David, 44 de ani, a fost numit in functia de directorgeneral la Hidroelectrica in iulie 2009. Constantin Balasoiu a maifost director al Complexul Energetic Craiova intre 2004 si iunie2007. A fost readus in functie in ianuarie anul acesta.

Reactoarele 3 si 4, in ceata

Desi reprezentantii Nuclearelectrica spun ca deocamdata nu s-apus problema reducerii participatiei de 51% pe care compania odetine in proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, Balasoiueste de parere ca sunt mari probleme privind finantarea acestuiproiect din partea statului.

Mai mult, in cazul in care totusi se va decide reducereaparticipatiei statului, Mihai David spune ca cele doua companiienergetice integrate ar putea prelua o parte din participatiaactuala a Nuclearelectrica. Acest lucru in contextul in care acestlucru nu este permis prin acordul semnat intre statul roman si ceisase investitori straini participanti la acest proiect.

"Daca cineva se retrage din proiect sau isi reduce participatia,cota respectivului investitor la proiect va fi impartita intrepartenerii ramasi. Nu poate intra cineva nou. Nuclearelectrica vaintra cu totul in structura primei companii energetice nationale.Vor fi probleme pentru 3 si 4, pentru ca nu vom mai aveapersonalitate juridica. Poate intram ca filiala. Mai intai vor ficonstituite cele doua companii si dupa aceea mai vedem cureactoarele 3 si 4", a explicat directorul general alNuclearelectrica, Pompiliu Budulan

Energie mai scumpa pentru Alro

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, a precizat caa renegociat anul acesta majoritatea contractelor directe devanzare de energie ale companiei, unul dintre clientiisemnificativi caruia i-au fost majorate preturile fiindproducatorul de aluminiu Alro Slatina. Alro este cel mai mareconsumator local de energie, cu un consum anual de 8% din tot ceeace se produce. Majoritatea consumului este alimentat deHidroelectrica.

"Alro cumpara de la noi acum cu 25 de euro pe MWh, dupanegocierile de anul acesta, cand le-am crescut pretul cu 14%. Spresfarsitul acestui an vom avea alte negocieri", a precizat David.Costul mediu de productie al Hidroelectrica este de 20 de euro peMWh. El a mai precizat ca la un pret al energiei de 44 euro pe MWh,atat cat este estimat pentru cele doua companii energeticeintegrate, Alro nu ar rezista, cel putin nu in conditiileactuale.

Ce va conduce PSD-ul

  • ELCEN Bucuresti
  • Termocentralele Deva si Paroseni
  • Compania Nationala a Huilei
  • Jumatate din Electrica
  • Hidrocentralele Portile de Fier, precum si hidrocentraleleCaransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu, Sebes, Buzau siTargu Jiu
  • Termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de laTermoelectrica in contul unor datorii

Ce va conduce PDL-ul

  • Cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni,Rovinari si Craiova
  • Reactoarele nucleare 1 si 2 de la Cernavoda
  • Societatea Nationala a Lignitului Oltenia
  • Jumatate din distribuitorul si furnizorul de energieElectrica
  • Doua hidrocentrale ale Hidroelectrica, Valcea si Slatina

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO