Eveniment

Cei mai discreti magnati din imobiliare. Cine sunt ei si ce afaceri au

Cei mai discreti magnati din imobiliare
16.02.2010, 00:00 6797

BUSINESS Magazin si-a propus sa creioneze portretelemiliardarilor invizibili din imobiliare, pe baza informatiilordisponibile si a descrierilor oferite de catre actori ai pieteicare au intrat in contact cu acestia.

"Investitori imobiliari aproape invizibili? As spune DanPetrescu, dupa parerea mea este cel mai mare", raspunde, cu o voceaproape soptita, unul dintre cei mai experimentati consultantiimobiliari.

Numele lui Petrescu avea sa se repete in mai multe discutiipurtate pe marginea subiectului. Potrivit mai multor surse dinpiata, principalele active imobiliare controlate de catre DanPetrescu sunt spatiile comerciale unde sunt terenurile si zeci decladiri ("nimeni nu stie exact cate"), dar si spatiile comercialeunde sunt amplasate hipermarketurile Real, galeriile comerciale dinfata acestora si, in unele cazuri, spatiile unde se afla un magazinalaturat de tip bricolaj. Cate sunt? "Greu de spus, aproape 20",spune o sursa avizata din piata, in timp ce o alta indica 16 - 17unitati.

Aflati mai multe despre principalii actori din piata imobiliara,precum Dan Petrescu, Gabriel Popoviciu (care controleaza alaturi departenerul sau de afaceri Radu Dimofte proiectul imobiliarBaneasa), Liviu Tudor, Alexander Hergan sau Ioannis Papalekas dinnumarul de saptamana aceasta al BUSINESS Magazin.

Dan Petrescu

Cine este: Cei mai multi dintre actorii din real-estate ilconsidera cel mai mare investitor de pe piata. A venit din Germaniadupa revolutie si a fost unul dintre primii parteneri de afaceridin tara ai lui Ion Tiriac.

Ce are: Controleaza suprafete mari de terenuri in Capitala si intara. Mai vizibile sunt cele 15-20 de centre comerciale care includhipermarketuri Real si galerii comerciale.

Cum este: "Putini stiu toate proprietatile lui, dar el cunoastefiecare piatra din proiectele sale".

Alexander Hergan

Cine este: A inceput sa investeasca in tara in 1999, alaturi demai multi americani.

Ce are: Detine, alaturi de investitori americani, grupul Avrig35 care a vandut proprietati de aprox. 300 mil. euro si are cca 100de terenuri in tara, dar si Tower Center International, un turn debirouri in Capitala, care sta gol de aproape doi ani din pricinaunui litigiu judiciar. Mai detine sase companii in SUA.

Cum este: "O fire puternica, cu fler de business, dar adeseoridificila. Este greu abordabil si nu comunica".

Gabriel Popoviciu

Cine este: Unul dintre cei mai puternici si controversati oamenide afaceri romani. S-a intors in tara dupa revolutie si a fostfoarte discret pana la retinerea sa, anul trecut, pentru o scurtaperioada.

Ce are: Proiectul Baneasa este perla portofoliului luiPopoviciu, care controleaza, alaturi de partenerul sau Radu Dimoftezeci de mii de metri patrati de spatii comerciale, precum siterenuri importante. Are si companiile care opereaza retelele KFCsi Pizza Hut, franciza IKEA sau hotelul Howard Johnson.

Radu Dimofte

Cine este: Cel mai important partener de afaceri al luiPopoviciu, mai discret si mai dur decat el.

Ce are: Detine proprietati imobiliare importante, pe langa celementionate la Gabriel Popoviciu aflandu-se si parcul de afaceriMetav din apropierea aeroportului Baneasa si centrul comercial careurmeaza sa fie dezvoltat pe spatiul fostei Piete Obor in cadrulunui parteneriat public-privat pentru castigarea caruia cei doioameni de afaceri s-au asociat cu compania Comnord, controlata deSorin Creteanu.

Sorin Creteanu

Cine este: Proprietarul firmei de constructii Comnord esteconstructorul preferat al lui Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte,fiind implicat in proiectul Baneasa.

Ce are: Grupul de firme de constructii Comnord, dar s-a implicatsi in dezvoltarea unor proiecte proprii, precum ansamblulrezidential Ten Blocks din Bucuresti. Omul de afaceri s-a asociatsi cu grupul de firme al lui Popoviciu si Dimofte, castigand olicitatie pentru constructia unui mall de 120 mil. euro pe loculfostei Piete Obor.

Liviu Tudor

Cine este: Numele sau a fost vehiculat alaturi de altiafaceristi precum Ioan Niculae sau politicieni din Bacau, precumViorel Hrebenciuc.

Ce are: Controleaza parcurile de birouri West Gate si Novo Parkdin vestul si nordul Capitalei, fiind cel mai mare proprietar romande spatii de birouri. Detine producatorul de materiale deconstructii Prefabricate Vest si a vandut in urma cu mai multi anifabrica de ulei Muntenia catre grupul american Bunge.

Cum este: "Un foarte bun manager care si-a construit singurafacerile".

Ioannis Papalekas

Cine este: Unul dintre cei mai activi investitori greci inimobiliare, Papalekas a fost implicat in vanzarea City Mall, EliadeTower, PGV Tower si a proiectului mixt UpGround, valoarea cumulataa tranzactiilor depasind jumatate de miliard de euro.

Ce are: Detine un pachet de actiuni in cadrul companiei caredezvolta proiectul mixt UpGround si mai multe terenuri inBucuresti.

Cum este: "Implicat in toate aspectele dezvoltarii unui proiectsi cu o capacitate uriasa de munca".

Raul Doicescu

Cine este: A intrat in afaceri dupa Revolutie, in domeniulcomertului cu materiale de constructii. Apoi a inceput sa ia inantrepriza lucrari, pentru ca ulterior sa infiinteze Bog'art, carea devenit una dintre cele mai importante firme de constructiilocale.

Ce are: Detine terenuri in Capitala, mai multe cladiri debirouri. A fost sau este implicat in constructia unora dintre celemai disputate proiecte din Capitala, precum sediul SRI sau Charlesde Gaulle Plaza si Tower Center International.

Nicolae Dumitru

Ce are: Controleaza grupul de firme Niro prin care administreazazonele comerciale Dragonul Rosu si Europa din nordul Capitalei,acestea fiind primii poli ai comertului postdecembrist. A dezvoltatunul dintre primele ansambluri rezidentiale din Bucuresti, CentralPark, cu 458 de locuinte. A anuntat ca va dezvolta, impreuna cu unadintre cele mai mari firme de constructii din China, un proiect de70 de milioane de euro care va fi compus dintr-un turn cu 22 deetaje.

Aurel Muntean

Cine este: Fost sportiv de performanta, Muntean este unul dintrecei mai bogati oameni din zona Sibiului.

Ce are: Potrivit informatiilor din piata imobiliara, controleazamai multe hoteluri si spatii comerciale in Bucuresti si in intreagatara, cele mai cunoscute fiind fostul

Magazin Victoria, Halele Unirea din Capitala si magazinulDumbrava din Sibiu.

Cum este: Muntean nu lucreaza cu brokeri, "facand parte dintr-oalta lume".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO