Eveniment

Cei mai mari investitori straini au repatriat dividende de un miliard de euro

Cei mai mari investitori straini au repatriat dividende de un miliard de euro
02.09.2009, 18:11 231

O parte substantiala din profiturile record realizate anul trecut de cele mai mari companii romanesti a ajuns in conturile din strainatate ale actionarilor lor majoritari, in timp ce investitiile straine au scazut dramatic.

Operatorii de telefonie mobila Orange si Vodafone, cele mai mari banci din piata, BCR si BRD, si cei trei producatori de ciment, Lafarge, Holcim si HeidelbergCement, au scos din tara circa un miliard de euro, conform calculelor ZF.

Acesta este practic costul investitiilor straine care au sustinut cresterea economica si au generat locuri de munca si cresteri salariale pana anul trecut, dar care acum, in plina criza economica, au un impact negativ asupra deficitului de cont curent.

"Repatrierile sunt o consecinta fireasca a investitiilor straine din anii precedenti si au un impact negativ asupra contului curent. Este de remarcat insa ca repatrierile aproape s-au injumatatit in primul semestru, la 2 mld. euro fata de circa 4 mld. euro in aceeasi perioada a lui 2008", spune Melania Hancila, economist-sef la Volksbank.

Compania de telecomunicatii mobile Vodafone Romania va transfera sub forma de dividende catre actionarul majoritar, grupul britanic Vodafone, intregul profit net obtinut anul trecut, care s-a ridicat la 1,128 mld. lei (306,2 mil. euro). "Plata dividendelor se va face lunar, sub conditia ca o suma maxima in numerar de aproximativ 25 mil. euro sa ramana in conturile bancare ale societatii", se arata in hotararea din mai a adunarii generale a actionarilor, publicata ieri in Monitorul Oficial.

Orange, care anul trecut a realizat cel mai mare profit din Romania, de 438 mil. euro, nu a publicat deocamdata hotararile privind repartizarea profitului, insa, potrivit unor suurse din piata, compania a distribuit circa jumatate din profit sub forma de dividende.

Orange este parte a grupului France Telecom, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie din lume. Reprezentantii Orange nu au raspuns intrebarilor ZF.

Dividende consistente au incasat si actionarii producatorilor de ciment. Lafarge Ciment, care a realizat anul trecut un profit net de 164 mil. euro, a acordat dividende in valoare bruta de 38,724 de lei pe actiune, in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor din data de 19 mai 2009, de unde rezulta un cuantum total al dividendelor de circa 162 mil. euro. Lafarge Romania controleaza 55,11% din capitalul companiei, iar Financiere Lafarge detine 43,48%, restul de 1,39% fiind in posesia unor actionari minoritari.

Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim, a obtinut in 2008 un profit net de 30,2 mil. euro, in scadere cu circa 3% fata de 2007, si a repartizat actionarilor 85% din suma, sub forma de dividende, echivalentul a 25,6 mil. euro. Grupul elvetian detine peste 99% din subsidiara locala. Si Carpatcement a dat cea mai mare parte din profitul net, de 88 mil. euro, inapoi catre actionarul majoritar, HeidelbergCement din Germania.

BCR si BRD, cele mai mari banci din Romania, au platit actionarilor majoritari - grupul austriac Erste, respectiv grupul francez Société Générale, dividende in valoare totala de 217 mil. euro. Erste este obligata prin contractul de privatizare din 2005 sa distribuie minimum 40% din profitul net al BCR sub forma de dividende, in conditiile in care cele cinci SIF-uri detin 30% din actiuni, in timp ce BRD este listata la Bursa si a avut pana acum o politica stabila de dividend.

Au mai dat dividende si producatorul de otel ArcelorMittal Galati, care a facut anul trecut un profit de 162 mil. euro, sau distribuitorii de energie electrica si gaze GDF Suez Energy si Enel Distributie Banat, cu profituri cumulate de peste 60 mil. euro in 2008. „Actionarul majoritar si-a luat cu siguranta dividende, insa doar jumatate din sumele care erau prevazute initial pentru a mai lasa bani in companie", a declarat Adrian Adascalitei, lider de sindicat la ArcelorMittal Galati. Reprezentantii grupului nu au raspuns solicitarilor ZF.

In cazul GDF Suez Energy (fosta Distrigaz Sud) si Enel Distributie Banat cuantumul dividendelor platite nu este disponibil, insa in notele care insotesc bugetul Fondului Proprietatea se arata ca fondul se baza in aprilie pe dividendele de la cele doua companii.

Nu toti investitorii straini au ales sa-si incaseze profiturile. Petrom, cea mai mare companie locala, controlata de grupul austriac OMV, a renuntat anul acesta la distribuirea de dividende pentru a-si putea finanta proiectele de investitii in curs. Compania a obtinut anul trecut un profit de 278 mil. euro, insa a a fost nevoita sa apeleze si la credite, inclusiv unul de 500 mil. euro de la actionarul majoritar pentru a-si sustine investitiile. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO