Eveniment

Cel mai aşteptat indicator din această săptămână: încasările bugetare din februarie

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

24.03.2014, 00:03 621

Ministerul Finanţelor urmează să anunţe în această săptămână execuţia bugetară pentru luna februarie, iar veniturile încasate la buget reprezintă unul dintre cei mai aşteptaţi şi urmăriţi indicatori.

Dacă în ianuarie veniturile au înregistrat un salt de 10% comparativ cu aceeaşi lună din 2013, până la 17,6 mld. lei, pentru luna februarie primele estimări indică o evoluţie mai slabă a încasărilor bugetare.

Creşterea veniturilor din ianuarie a fost susţinută în principal de majorarea cu 18% a încasărilor din TVA, graţie creşterii consumului, şi de avansul cu circa 13% al încasărilor din accize, ca urmare a cursului de schimb mai ridicat folosit la calculul acestor taxe. Contribuţiile de asigurări, care în mod normal aduc cei mai mulţi bani la bugetul consolidat, au fost în ianuarie cu doar 1,2% peste nivelul din prima lună a anului 2013. Iar impozitul pe venit înregistra în ianuarie un declin de 13%, comparabil cu scăderea înregistrată la veniturile nefiscale.

Discuţiile despre combaterea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor la buget au fost foarte frecvente în spaţiul public în ultimii ani.

Însă, în 2013 veniturile bugetului general consolidat s-au întors la un mediocru 31,7% din PIB, marcând astfel unul dintre cei mai slabi ani din punctul de vedere al colectării bugetare din ultimul deceniu. 2013, an cu o creştere economică de 3,5%, poate fi comparat din perspectiva gradului de colectare a veniturilor bugetare doar cu anul de criză 2009, când economia s-a prăbuşit cu 6,6%, iar veniturile bugetului au căzut la 31,4% din PIB.

Deşi au fost două valuri de modificări fiscale în 2013, veniturile nominale nu au avansat decât cu 3,6% faţă de 2012, adică sub inflaţia medie de anul trecut de 4%. Evaziunea fiscală reprezintă 14% din PIB, adică aproximativ 20 mld. euro, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal.

„Economia a dat în ultimele luni semne de accelerare, a performat peste aşteptări, şi ar trebui să se vadă şi în veniturile bugetare, dacă colectarea merge cel puţin normal.  În semestrul al doilea din 2013, când economia a accelerat, veniturile bugetare nu au capturat nici măcar această ascensiune, nu neapărat să se îmbunătăţească ponderea veniturilor bugetare în PIB“, a comentat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Premierul Victor Ponta (PSD) declara la începutul anului că şeful ANAF (PNL) nu va fi schimbat din funcţie atât timp cât va îndeplini planul de încasări la buget sau îl va depăşi. El s-a arătat atunci foarte mulţumit de activitatea ANAF pentru luna ianuarie. Execuţia bugetară din luna ianuarie s-a închis cu un excedent de 1,5 mld. lei, reprezentând 0,23% din PIB, peste nivelul din ianuarie 2013, de 1 mld. lei.

Ţinta de deficit pentru acest an a fost negociată cu instituţiile financiare internaţionale la 2,2% din PIB.

În 2013 încadrarea în deficitul bugetar convenit cu FMI de 2,5% din PIB a fost posibilă prin ajustarea cheltuielilor, în special a celor de capital (investiţiile statului) care au scăzut cu 7,5%, în vreme ce cheltuielile cu personalul au crescut cu 13,5% la 46,2 mld. lei (10,4 mld. euro), iar cheltuielile cu bunurile şi serviciile au fost majorare cu 12%, la 38,5 mld. lei (8,7 mld. euro), cel mai înat nivel de la începutul crizei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO