Eveniment

Cel mai mare fond de pensii private a castigat 27 mil. €

20.04.2010, 23:02 35

Fondul de pensii private obligatorii (pilonul II) ING, cel maimare de pe piata locala, cu 1,6 milioane de clienti, a inregistratanul trecut un profit de 111,9 mil. lei (27 mil. euro), in cresterefata de nivelul de 10,9 mil. lei din anul anterior. Aceastainseamna ca fiecare participant a castigat 70 de lei.

Toate fondurile si-au majorat semnificativ profiturile anultrecut, odata cu cresterea contributiilor colectate de la clienti.Randamentul mediu din piata pensiilor private obligatorii a fost deaproape 18% in 2009. De asemenea, 2009 a fost primul an complet alfondurilor de pensii, dupa ce in 2008 au colectat contributii numaitimp de opt luni, deoarece si-au inceput activitatea in lunamai.

Pe de alta parte, compania care administreaza fondul ING, INGPensii, a incheiat anul trecut cu o pierdere de 2 mil. lei, multmai redusa decat in 2008, cand pierderea s-a ridicat la 159 mil.lei. Pierderile administratorilor de pensii sunt normale, inconditiile in care actionarii acestora au investit peste o jumatatede miliard de euro, bani care urmeaza sa fie recuperati inurmatorii 10-15 ani.

"In contextul in care a doua jumatate a anului 2009 a fostcaracterizata de scaderea efectivului de salariati, a castiguluisalarial mediu brut si a PIB, dar si de o contributie la Pilonul IIde numai 2%, numarul de participanti si activele nete auinregistrat cresteri semnificativ mai mici decat in semestrul I alaceluiasi an sau in 2008", se arata in raportul anual al INGPensii.

Cele mai mari cheltuieli ale administratorului ING au fost celecu angajatii (4,8 mil. lei) si cele cu chiriile si utilitatile (3,8mil. lei).

La sfarsitul anului trecut fondul ING administra active nete de938 de milioane de lei, de trei ori mai mari decat la sfarsitul lui2008. Fondul are o cota de piata de 34%.

In 2008 statul olandez a acordat grupului ING un ajutorfinanciar de 10 mld. euro pentru a trece de criza, iar jumatate dinsuma a fost deja returnata.

Un alt fond de pensii care si-a publicat recent rezultatelepentru 2009 este Generali, numarul trei pe aceasta piata, cu426.000 de clienti. Astfel, fondul a inregistrat un profit de 22,3mil. lei, de 7,7 ori mai mult decat in anul anterior.

Administratorul acestui fond, compania Generali Pensii, a reusitsa treaca pe profit anul trecut, cu un plus de 140.000 de lei, dupace in anul anterior inregistrase o pierdere de 92,4 milioane delei. Fondul de pensii si administratorul acestuia sunt douaentitati diferite.

In timp ce majoritatea administratorilor au mers pe pierdere in2009, fondurile au inregistrat profituri in crestere. Castigurilefondurilor sunt, de fapt, banii obtinuti de acestea pentru clientiilor, rezultati din investirea contributiilor colectate in actiuni,obligatiuni, depozite bancare si alte instrumente financiare.

Sistemul de pensii a fost reformat in 2007, prin introducereapensiilor private.

In vara acelui an au aparut pe piata primele fonduri de pensiifacultative (pilonul III), la care poate contribui voluntar oriceangajat cu maximum 15% din venitul lunar.

Cateva luni mai tarziu, in septembrie 2007, a inceput campaniade aderare initiala a angajatilor la fondurile de pensiiobligatorii (pilonul II).

Batalia pentru atragerea de clienti a fost dura, administratoriiinvestind sute de milioane de euro in promovare si comisioaneplatite agentilor de marketing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO