Eveniment

Cele cinci evenimente care au marcat săptămâna. Decizie fulgerătoare: Gigantul american Intel îşi închide birourile de la Bucureşti; Patronul Hexi Pharma a murit; Lidl începe curăţenia; Mii de români vor să se îmbogăţească din acţiunile pe care nu ştiau că le au; Vodafone vrea să facă o investiţie ”masivă”

Autor: Ştefan Stan

28.05.2016, 11:57 2722

Ziarul Financiar vă prezintă la fiecare sfârşit de săptămână cele mai importante evenimente, tranzacţiile, mişcările şi deciziile care au avut un impact deosebit asupra economiei din România.

 

Compania americană Intel, care are un centru de dezvoltare software la Bucureşti din 2010, va închide biroul din Capitală, potrivit unor informaţii ZF. Decizia vine la scurt timp după ce CEO-ul companiei, Brian Krzanich, a anunţat un plan de restructurare care va afecta 12.000 de angajaţi ai Intel la nivel global, adică 11% din efectivul total al angajaţilor companiei, până la mijlocul anului 2017.

În 2014, Intel Software Development SRL a avut o cifră de afaceri de 56,7 milioane de lei (cu o treime peste nivelul din 2013), un profit net de 4 milioane de lei (cu 14% peste nivelul din 2013) şi un număr mediu de 168 de salariaţi (cu 67 mai mulţi decât în 2013), potrivit celor mai recente informaţii disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe.

În cadrul centrului de la Bucureşti lucrează în principal ingineri software care derulează activităţi de cercetare şi dezvoltare pentru tehnologii open source şi soluţii de calcul de generaţie viitoare.

Tot în România, Intel mai are un centru de cercetare-dezvoltare la Galaţi, centru al Wind River, companie achiziţionată de Intel în 2009, care activează ca subsidiară independentă. Activitatea Wind River din România nu va fi afectată de planul de restructurare, potrivit datelor ZF. În 2014, Wind River Systems România a avut o cifră de afaceri de 35,7 milioane de lei, un profit net de 2,4 milioane de lei şi un număr mediu de 160 de angajaţi.

Până la publicarea acestui material, reprezentanţii Intel nu au răspuns solicitării ZF privind motivele care au stat la baza deciziei de închidere a biroului de la Bucureşti.

Intel este cel mai mare producător de cipuri la nivel mondial. Compania a avut în 2015 o cifră de afaceri de 55,4 miliarde de dolari la nivel mondial şi are peste 107.000 de angajaţi, mai bine de jumătae din aceştia fiind localizaţi în Statele Unite. 

Ravinder Takkar, CEO Vodafone România: Anul acesta vom avea o investiţie “masivă” în reţea, cum nu am mai avut din perioada Connex

Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, va avea în acest an un buget “masiv” pentru investiţiiile în reţea, respectiv o sumă comparabilă cu cea alocată de companie în perioada Connex, în care era operatorul practic îşi dezvolta de la zero infrastructura, a declarat în cadrul unei întâlniri cu media Ravinder Takkar, CEO al Vodafone România.

Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, va avea în acest an un buget “masiv” pentru investiţiiile în reţea, respectiv o sumă comparabilă cu cea alocată de companie în perioada Connex, în care era operatorul practic îşi dezvolta de la zero infrastructura, a declarat în cadrul unei întâlniri cu media Ravinder Takkar, CEO al Vodafone România.

“Acum doi ani Vodafone România a avut unul dintre cele mai mari bugete de investiţii în reţea, ca parte a programului Spring derulat la nivel de grup. Anul trecut am avut un buget de investiţii şi mai mare pentru reţea. Anul acesta vom creşte din nou investiţia în reţea faţă de anul trecut - este o sumă pe care sigur nu am mai investit-o în reţea din perioada Connex, este o investiţie masivă”, a spus Takkar, fără a oferi însă o cifră exactă.

Lidl face curăţenie în portofoliu şi scoate la vânzare terenuri de 6,5 ha în oraşele mari şi medii din ţară

Terenurile scoase spre vânzare sunt în mare parte adiacente magazinelor Lidl şi sunt proprietatea lanţului de magazine.

Retailerul german Lidl, prezent pe piaţa locală cu aproape 200 de magazine de tip discount, a scos la vânzare 14 terenuri în oraşe mari şi medii din ţară, cu o suprafaţă cu­mu­lată de peste 65.000 de metri pătraţi (6,6 hectare). La un preţ mediu de 100 euro/mp, nemţii ar putea încasa 6,5 mil. euro.

Suprafaţa terenurilor variază între 1.394 mp în Focşani, judeţul Vrancea, şi aproape 10.000 mp în Oradea, judeţul Bihor. O parte dintre terenuri sunt scoase la vânzare încă de acum doi ani, însă până acum nu şi-au găsit cumpărător. Altele însă sunt noi pe listă. La momentul acela, oficialii companiei spuneau că optimizează permanent portofoliul de magazine şi depozite din punctul de vedere al rentabilităţii acestora.

Astfel, terenurile scoase spre vânzare sunt în mare parte terenuri adiacente magazinelor Lidl şi sunt proprietatea lanţului de magazine. Germanii cumpără uneori terenuri cu suprafeţe mai mari decât cele necesare pentru construcţia magazinului şi a parcării, iar ulterior încearcă să vândă sau să închirieze spaţiul rămas.

O situaţie similară a avut loc la Braşov când Lidl a achiziţionat fosta fabrică de dulciuri a Mondelez România, producătorul ciocolatei Poiana. Retailerul a anunţat atunci că intenţionează să vândă o parte din teren către o companie care vrea să construiască un hotel. Pe de altă parte, o parte dintre terenuri este posibil să fie „moştenire” de la Plus Disocunt, reţea pe care Lidl a preluat-o în 2011. Până la închiderea ediţiei oficialii companiei nu au oferit detalii privind aceste terenuri. Pe listă se află terenuri în oraşe precum Mediaş, Reghin, Buhuşi, Paşcani, Vaslui, Craiova sau Hunedoara.

 

 

Circa 40 de persoane s-au aliniat astăzi în jurul orei 11:00 la coadă  la Depozitarul Central în Piaţa Universităţii ca să verifice, pe baza de buletin, dacă au acţiuni obţinute de la programul de privatizare în masă din anii 1991 şi 1994, la ce companii şi ce valoare au acestea.

“Am venit să văd dăcă pot să mă îmbogăţesc”, spune un pensionar. “Sper să am acţiuni de care nu ştiam. După atâţia ani, am uitat”

După cădera comunismului, România a trecut prin două valuri successive de privatizare în masă în care 30% din companiile româneşti au fost date populaţiei.Oamenii nu au urmărit în timp evoluţia acestor acţiuni, aşa că Depozitarul Central le va da ocazia astăzi şi mâine să verifice, gratuit şi doar pe bază de buletin, dacă deţin acţiuni. 

Depozitarul Central va informa gratuit vineri şi sâmbătă per­soa­nele care doresc să afle dacă mai au acţiuni obţinute de la programul de privatizare în masă din anii 1991 şi 1994, la ce companii şi ce va­loare au acestea. Astfel, per­soanele interesate, cele care împliniseră 18 ani la data privatizării, pot decide dacă păstrează acţiunile sau le vând, a spus la ZF Live Daniela Şerban, director relaţii cu investitorii din cadrul Bursei de Valori Bucureşti

„Sunt opt milioane de români care au încă acţiuni, cei mai mulţi la SIF-uri. Faţă de cuponul iniţial au fost primite şi acţiuni re­ziduale. Mulţi nu ştiu dacă mai au acţiuni şi unde. Plus că dacă aduci contul IBAN poţi primi direct dividendele restante“, a spus Şerban. Pentru cei care nu sunt încă pregătiţi să in­ves­tească propriile fonduri, BVB va lansa con­turi demo de tranzacţionare, pentru a-i fa­mi­liariza pe doritori cu lumea bancară. 

BVB organizează pe 27 şi 28 mai a doua ediţie a „Banii Tăi Expo“, eveniment la care par­ticipă fonduri de pensii, fonduri mutuale, bro­keri, bănci şi emitenţi. Expoziţia va avea loc în Piaţa Universităţii.

„Vom anunţa şi un concurs de tran­zac­ţionare în timp real şi o aplicaţie de mobil care testează cunoştinţele financiare. Ajută mult să discuţi direct cu brokerii şi administratorii de cont pentru a vedea ce ţi se potriveşte.“ 

Prin acest demers, bursa speră să revină măcar la nivelul de dinainte de criză, când erau înregistrate 120.000 de conturi, în condiţiile în care o parte din investitorii din 2008-2009 ezită să revină la tranzacţionare după ce au pierdut bani.
 

Sinucidere? Patronul Hexi Pharma, firma implicată în cel mai mare scandal de sănătate din ultimele decenii, a murit în urma unui accident de maşină: nu există urme de frânare la faţa locului

Patronul firmei Hexi Pharma Dan Condrea a murit, duminică seara, în urma unui grav accident de maşină pe un drum din judeţul Ilfov, au declarat surse din rândul Poliţiei pentru MEDIAFAX.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, şi-a pierdut viaţa, duminică seară, într-un accident rutier petrecut în judeţul Ilfov, pe drumul ce leagă localităţile Buftea de Corbeanca, anunţă surse din rândul poliţiştilor.

Potrivit acestora, accidentul a fost anunţat în jurul orei 19.30 iar anchetatorii nu exclud varianta ca patronul Hexi Pharma să se fi sinucis, deoarece la faţa locului nu s-au găsit urme de frânare.

Maşina condusă de acesta a intrat într-un copac, impactul fiind atât de violent încât bărbatul şi-a pierdut viaţa pe loc. Echipele de salvatori ajunse la faţa locului au găsit o victimă desfigurată.

Actele găsite în autoturism aparţin lui Dan Condrea, au declarat aceleaşu surse pentru MEDIAFAX. La faţa locului a fost chemată soţia bărbatului care l-ar fi recunoscut după haine.

După ce se va încheia cercetarea la faţa locului, poliţiştii vor dispune şi o analiză ADN pentru a se stabili cu certitudine că este vorba despre Dan Condrea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO