Eveniment

Cele mai mari pericole nucleare din lume: Cernavoda pe locul 3

17.03.2011, 23:49 2426

Centrala nucleară Metsamor, Armenia

Datorită poziţiei sale şi vechimii de peste 30 de ani,centrala nucleară de la Metsamor este considerată de mulţi ca fiindcel mai periculos reactor nuclear din fosta Uniune Sovietică.
Centrala nucleară de la Metsamor a fost dată în folosinţă în1980, însă opt ani mai târziu la 75 de km de centrală a avut loc uncutremur cu o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter, evenimentcare i-a determinat pe armeni să închidă centrala. Totuşi, în 1995autorităţile de la Erevan au fost nevoite să o repornească după ceau pierdut accesul la o parte dintre sursele de energie electricăca urmare a conflictului din Nagorno-Karabah dintre Turcia şiAzerbaidjan. În prezent, autorităţile armene intenţionează săscoată din folosinţă centrala începând cu 2017. Reactoarelenucleare de la Metsamor furnizează Armeniei 40% din consumul internde energie electrică, iar autorităţile se gândesc să construiască oaltă centrală în acelaşi loc.
Flota britanică de submarine nucleare

În ultimii zece ani, Marea Britanie a fost martoradezbaterilor aprinse privind importanţa menţinerii vastei saleflote de submarine nucleare, înarmate cu racheteintercontinentale.
Un număr de incidente şi de raporturi declasificate deautorităţi au atras atenţia asupra stării în care se află uneledintre reactoarele submarinelor britanice. Anul trecut presabritanică a publicat un raport puternic cenzurat emis deautorităţi, dar care dezvăluia probleme arhitecturale importanteale reactoarelor. Cotidianul britanic The Daily Telegraph, apublicat a dezvăluit anul trecut că submarinelor britanice li s-apermis să părăsească porturile, în condiţiile în care valvele desiguranţă, care ar fi împiedicat reactorul să se supraîncălzeascăîn caz de pericol, nu funcţionau.
În urmă cu trei ani, un submarin nuclear britanic s-a ciocnitcu un submarin francez, ambele fiind înarmate cu armamentnuclear.

Centrala nucleară de la Cernavodă

Centrala nucleară de la Cernavodă este singura centralănucleară a României, fiind construită începând cu 1980 şi dată înfolosinţă în 1996. În prezent, la Cernavodă funcţionează douăreactoare, care acoperă o cincime din consumul intern de energieelectrică a României. Totuşi, reactoarele au întâmpinat în maimulte rânduri probleme de-a lungul timpului. În urmă cu două luniunul dintre reactoare a fost oprit pentru verificări, iar acum unan, al doilea reactor a fost oprit pentru o scurtă perioadă de timpdupă ce au fost descoperite unele probleme de naturăelectrică.
România nu este la fel de activă din punctul de vedere seismicprecum Japonia, dar în zonă au avut loc cutremure în ultimaperioadă. Cel mai puternic din ultima perioadă a fost cel cu omagnitudine de 7,2 grade pe scara Richter din 1977 produs în zonaVrancea, care a provocat moartea a mai mult de 1.000 de persoanedin România şi Bulgaria.

Centrala nucleară de la Leningrad,Rusia
Bătrânele centrale nucleare ale Federaţiei Ruse sunt o sursăde îngrijorare la nivel global. Multe dintre centralele nucleareruseşti urmează să fie oprite, însă este foarte probabil ca acesteasă continue să funcţioneze pentru o perioadă până când altecentrale noi vor fi construite.
Dintre centralele nucleare ruseşti, situaţia celei de laLeningrad este cea mai îngrijorătoare. Această centrală se află ladoar 70 de kilometri de St. Petersburg, al doilea oraş din Rusia,cu o populaţie de peste 5 milioane de locuitori.
În timpul perioadei sale de viaţă, la centrala de la Leningradau avut loc mai multe accidente, dintre care un accident sever în1975 şi o emanaţie de gaz radioactiv în 1992.
Centrala Enirco Fermidin Michigan, SUA
Centrala nucleară Enrico Fermi are două reactoare, dintre caredoar unul este funcţional în prezent. Această centrală estepoziţionată între oraşele americane Detroit şi Toledo. În 1966unitatea 1 a suferit un accident sever, combustibilul nuclear dininteriorul reactorului topindu-se parţial, însă nu au fost emanateradiaţii. Cel de-al doilea reactor este de acelaşi tip ca acela dela Fukushima.
Zona în care este poziţionată aceasta nu este activă dinpunctul de vedere seismic, însă zona suferă frecvent ca urmare atornadelor şi a inundaţiilor. În luna iunie a anului trecut, otornadă a trecut exact pe deasupra unuia dintre cele două turnuride răcire ale centralei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO