Eveniment

Cele mai mici investiţii ale statului din ultimii zece ani provoacă cea mai mare prăbuşire a construcţiilor inginereşti

Cele mai mici investiţii ale statului din ultimii zece...

Autor: Iulian Anghel

16.11.2017, 00:03 347
În primele nouă luni ale anului, lucrările de construcţii au scăzut cu 6,5%, an/an, (serie brută), pe fondul unei căderi brutale a sectorului construcţiilor inginereşti (lucrările de infrastructură ale statului).

Astfel, în vreme ce sectorul rezidenţial a avut în perioada menţionată o creştere spectaculoasă, de plus 83%, ca urmare a creşterii consumului, sectorul construcţiilor inginereşti s-a confruntat cu o scădere brutală (minus 26%) ca urmare a reducerii investiţiilor statului (din buget şi din fonduri UE)  – un minus de 30% în primele nouă luni din an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, în primele nouă luni din an, statul a cheltuit, din buget şi din fonduri UE, pentru investiţii, 12,1 miliarde de lei, faţă de 17,3 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Prin urmare, sectorul construcţiilor inginereşti a ajuns de la o creştere de 2,3% în primele nouă luni din 2016, la o cădere de 26% în primele nouă luni din 2009.

Situaţia este cu atât mai interesantă cu cât, în primele nouă luni din an, economia a crescut cu 7%, an/an. Această creştere nu se vede deloc în investiţiile statului.

Investiţiile totale sunt mai mici cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce cheltuielile de capital (investiţiile din buget) sunt mai mici cu 20%. Prin urmare, deşi INS nu a detaliat încă structura creşterii economice la nouă luni, economiştii sunt de acord că majorarea consumului şi nu creşterea investiţiilor stă la baza creşterii economice spectaculoase. Nu doar sectorul construcţiilor inginereşti cade, ci şi sectorul nerezidenţial (şcoli, spitale): minus 12% la nouă luni.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO