Eveniment

CEN Turceni află în toamnă dacă primeşte bani europeni pentru un depozit de CO2 de 900 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu

10.03.2011, 23:43 51

Complexul EnergeticTurceni, cel mai mare producător de energie din bazinul Olteniei,alături de Transgaz şi Romgaz, două companii cheie din sistemulenergetic local, ar putea obţine în toamna acestui an fondurileeuropene necesare pentru realizarea unei investiţii de 900 demilioane de euro într-un depozit de stocare a dioxidului decarbon.

Această investiţiereprezintă o premieră pentru piaţa locală şi presupune în liniimari captarea emisiilor de CO2 ale CEN Turceni, transportul şiintroducerea acestora în subteran la nişte adâncimi de 3-5kilometri. O astfel de investiţe face sens pentru marii poluatoriîn contextul în care începând cu anul 2013 ei sunt obligaţi săplătească pentru fiecare tonă de CO2 pe care o eliberează înatmosferă. Prin acest sistem de captare, CEN Turceni nu ar mai aveapractic aceste costuri, după cum explică reprezentanţiicompaniei.

"Studiul defezabilitate pentru acest proiect este aproape finalizat, intenţianoastră fiind aceea de a-l depune la Comisia Europeană în iunie.Sperăm ca în noiembrie să obţinem aprobarea europeană pentru acestproiect pentru că fără finanţare externă nu avem cum să-l facem. Nepropunem ca fondurile externe, atât europene, cât şi din parteaunor firme internaţionale să acopere 80% din valoarea proiectului",spune Dumitru Graure, directorul general al CEN Turceni.

Potrivit acestuia,numai investiţia pe care CEN Turceni ar trebui s-o facă se ridicăla 680 de milioane de euro, restul sumei până la 900 de milioane deeuro reprezentând contribuţii ale Romgaz şi Transgaz pe duratacelor 15 ani de exploatare pe care-i va avea depozitul. "Noi neducem la Comisie în iunie. Dacă primim banii, la începutul anului2012 facem licitaţia pentru contractul de execuţie şi sperăm ca lafinalul anului să avem şi un câştigător. Mai departe, planurilesunt ca în 2015 proiectul să fie finalizat", explicăGraure.

Pentru realizareastudiului de fezabilitate au mai participat Institutul de Studii şiProiectări Energetice (ISPE), dar şi francezii de la Alstom, caredeja au dezvoltat o tehnologie într-un proiect pilot pentru astfelde investiţii.

"Ideea acestui proiecteste că odată finalizat nu vom mai polua şi deci nu vom mai aveacosturile cu emisiile de dioxid de carbon. La nivel european suntacum în faza de studii 12 proiecte de acest fel. iar potriviti­n­formaţiilor pe care le am Comisia este dispusă să dea banipentru trei investiţii. Noi am putea ocupa unul dintre cele treilocuri", a conchis directorul general al CEN Turceni.

CE a aprobat lasfârşitul anului 2010 o propunere de alocare a patru miliarde deeuro pentru finanţarea tehnologiilor din domeniul energieiregenerabile, precum captarea şi stocarea de dioxid decarbon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO