Eveniment

„CEO la stat“, recrutat pe 250.000 de euro. Explicaţia tarifului: include biletul de avion şi cazarea tuturor candidaţilor care vin la interviu

„CEO la stat“, recrutat pe 250.000 de euro. Explicaţia tarifului: include biletul de avion şi cazarea tuturor candidaţilor care vin la interviu

Foto Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

08.12.2011, 00:08 854

Comisionul-record de până la 250.000 de euro, plafonul maxim stabilit de Ministerul Economiei pentru licitaţia în urma căreia se va alege head-hunterul care va re­cruta manageri privaţi pentru companiile de stat include cheltuielile de cazare şi de deplasare atât a consultanţilor în recrutare, cât şi a candidaţilor care vor veni la interviu.

"Valoarea finală a contractului nu include doar serviciile propriu-zise de recrutare a managerilor. Prin acest contract vor fi aco­perite serviciile oferite de firma de executive search pe întreaga perioadă a contractului, precum şi serviciile aferente unei perioade suplimentare de garanţie de 12 luni. De asemenea, această valoare urmează să aco­pere toate costurile proiectului: cheltuieli de de­pla­­sare, cazare şi costurile aferente in­terviurilor, atât pentru reprezentanţii com­paniei de executive search, cât şi pentru candidaţii selectaţi în etapa finală - pe perioada contractului şi pentru perioada de garanţie de 12 luni", au afirmat miercuri reprezentanţi din Ministerul Economiei. ZF a scris la începutul acestei săptămâni de co­misionul-record stabilit în caietele de sarcini pentru licitaţie, de 250.000 de euro, pentru recrutarea managerilor privaţi şi a cerut explicaţii suplimentare consultanţilor ministe­rului, consorţiul format din firma Pedersen& Partners (executive search) şi subcontractorii ei, Roland Berger (consultanţă strategică) şi NNDKP (avocaţii de la Nestor).

Acest consorţiu a câştigat licitaţia pentru ma­nagementul acestui proiect, însă deciziile finale privind stabilirea criteriilor de selecţie a head-hunterilor aparţin reprezentanţilor Ministerului Economiei, care au oferit astăzi un răspuns.

Un alt motiv pentru care s-a stabilit această sumă îl reprezintă dorinţa autorităţilor de a atrage cele mai mari firme de executive search la nivel internaţional (precum Korn/Ferry, Egon Zehnder sau Spencer Stuart) pentru selectarea CEO-ului pentru com­paniile de stat incluse în prima etapă a procedurii, respectiv Oltchim, Electrica, Hi­dro­electrica şi Romarm.

De aceea, în caietele de sarcini au fost impuse criterii riguroase (cifră de afaceri de 40 de milioane de euro şi minimum 30 de birouri la nivel internaţional) şi un plafon maxim mai generos al valorii contrac­telor, pentru a îngrădi accesul parti­cipării la licitaţie a unor firme de recrutare precum Manpower, Adecco sau Lugera&Ma­kler, care fac, în general, recrutări pentru middle management, specialişti sau entry-level sau activităţi în domeniul muncii temporare.

Cu toate acestea, ministrul economiei Ion Ariton a susţinut, într-o declaraţie către Mediafax, că aceste contracte vor fi semnate, probabil, la o valoare de 50.000- 60.000 de euro. Nu se ştie încă dacă managerii propuşi de head-hunteri vor fi acceptaţi şi de consiliile de administraţie ale companiilor.

"De departe, miza cea mai mare pentru managementul privat este Hidroelectrica, a doua cea mai valoroasă companie din România (evaluată la 3,49 mld. euro), care a rămas în

"Pentru a aduce, în România, companii experimentate la procesul de selecţie a viitorilor manageri, au fost stabilite criterii foarte riguroase de participare la licitaţiile care vor fi organizate la sfârşitul lunii decembrie: participanţii trebuie să aibă minim 30 de birouri în lume şi cel puţin 10 birouri în Europa şi o medie a cifrei de afaceri pe ultimii trei ani de minim 40 milioane de euro. În cazul unei asocieri, media cifrei de afaceri a fiecărui asociat trebuie să fie de minim 10 milioane de euro pe ultimii trei ani", se mai arată în comunicat.

În cazul firmelor Electrica Furnizare si Oltchim, pentru care va fi început procesul de privatizare, scopul este de a le pregăti pentru acest proces, în vederea obţinerii unui preţ cât mai bun din vânzarea pachetelor relevante de acţiuni.

"În documentaţia pentru licitaţie este prevăzut un preţ maxim de achiziţie a acestor servicii, respectiv suma de 250.000 euro pentru fiecare contract, dar această valoare este una estimativă. Toate procedurile de achiziţie publică impun obligativitatea menţionării în documentaţia de licitaţie a unei valori estimate a serviciilor/produselor contractate, valoare maximă, care nu poate fi depăşită de nici un ofertant", se specifică în comunicatul de la minister.

În cazul în care candidatul demisionează sau firma aflată în subordinea Minsiterului Economieie reziliează mandatul/contractul de muncă cu candidatul din culpa acestuia din urmă, pe durata perioadei de garanţie compania de executive search se angajează să caute şi să selecteze un nou candidat, fără a solicita vreo plată suplimentară (deci în limita valorii contractului).

Firmele de recrutare vor avea la dispoziţie 3 săptămâni (termen limită 23 decembrie 2011) pentru a depune documentaţia necesară si oferta pentru licitaţie şi au rolul de a realiza selectarea viitorilor manageri, in concordanta cu obiectivele si profilul fiecarei companii. La finalul procedurii, firmele de recrutare vor propune reprezentanţilor MECMA, o lista scurtă cu manageri, pentru fiecare dintre companiile selectate.

Contractul dintre MECMA si Pedersen&Partners acoperă asistenţa ce va fi acordată pentru selectarea unor firme de executive search ce vor presta servicii de recrutare pentru aprox. 15 companii de stat (dintre care, în prima etapă, a avut loc lansarea procedurii de selectie pentru primele patru societăţi). Contractul cu Pedersen & Partners implică,Ê printre altele, redactarea caietelor de sarcini pentru toate cele 15 companii de stat vizate, asistenţa în evaluarea ofertelor depuse de participanţi, asistenţa în evaluarea şi stabilirea listei scurte de manageri privaţi, rapoarte periodice de follow-up etc, mai spun reprezentanţii ministerului Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO