Eveniment

Certificatele verzi încheie anul la acelaşi preţ cu care l-au început

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Carol Dan

18.12.2015, 00:02 194

Tranzacţiile cu certificate verzi derulate pe bursa de energie OPCOM în prima jumătate a lunii decembrie s-au încheiat la un preţ de 131 lei pe unitate, apropiat de nivelul de 130,69 lei cu care a debutat acest an. Preţul unui certificat verde este stabilit prin lege, având o valoare minimă (130,69 lei) şi una maximă (266,22 lei).

De altfel, acesta a fost şi preţul la care s-au perfectat toate operaţiunile de vânzare/cumpărare de-a lungul întregului an. În lunile mai şi iunie nu a fost perfectată nicio tranzacţie, iar asocaţiile care îi reprezintă pe producătorii de energie regenerabilă consideră că vina pentru această situaţie aparţine autorităţilor, care au redus în ultimii doi ani cotele obligatorii de energie verde din consum.

Aceste cote fiind mai mici, producătorii s-au văzut în situaţia de a nu mai putea vinde mai multă energie, iar ajutorul de stat prin certificate verzi este acordat doar energiei produse şi livrate în reţele.

Industria eoliană a terminat anul 2014 cu pierderi de 2,1 mld. lei şi a fost obligată să aplice deprecieri ale activelor de 1,5 mld. lei pe fondul reducerii veniturilor, ca urmare a diminuării sprijinului acordat de stat acestui sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO