Eveniment

CFR Călători va introduce circulaţia trenurilor din oră în oră

Autor: Mirabela Tiron

01.11.2010, 23:48 24

Compania de stat CFR Călători plănuieşte să introducă mersulcadenţat al trenurilor de anul viitor pentru a face economii anualede 100 de milioane de euro, potrivit programului de restructurareşi redresare economică-financiară a companiei, obţinut deMediafax.
Mersul cadenţat al trenurilor este un sistem care presupunecirculaţia trenurilor la intervale fixe de timp pentru aceleaşicategorii de tren, aceleaşi rute şi aceleaşi staţii. Plecareatrenurilor personale va fi din oră în oră, iar a trenuriloraccelerat din trei în trei ore.

"Introducerea mersului cadenţat ar putea aduce în 2011 o economieanuală de aproximativ 400 milioane lei (100 milioane euro) numaidin costurile de exploatare directe, numărul de călători va creştecu 15%, iar încasările pe secţiile unde se va introduce mersulcadenţat s-ar putea majora cu 20%", potrivit datelor din acestprogram. Cu toate acestea, din cauza degradării continue ainfrastructurii feroviare există dificultăţi în aplicareatraficului cadenţat.
Mai mult, circulaţia trenurilor la intervale fixe de timp vapresupune suplimentarea personalului prin recalificareaprofesională a salariaţilor din sectorul de exploatare vagoane. CFRCălători plănuieşte să cumpere 120 de automotoare diesel şi 120rame electrice noi cu 927 de milioane de euro, un sistem de controlprin porţi de acces cu 20 de milioane de euro, dar şi automate debilete cu 10 de milioane de euro, potrivit Mediafax.

Această investiţie va fi realizată doar dacă se va asigura ogaranţie guvernamentală pentru finanţare, întrucât resurselefinanciare existente pot asigura doar achiziţia de material rulantsecond hand, potrivit programului de restructurare.
Tot în acest program se mai anunţă că CFR Călători plănuieşte sădisponibilizeze 2.200 de oameni, adică 15% din total. Mai multtransportatorul de stat vrea să închidă punctele de lucru dinSighişoara, Drobeta- Turnu-Severin, Caransebeş şi Lugoj.
Compania CFR Călători a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceride 465 de milioane de euro şi pierderi de 59,1 milioane de euro,potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO