Eveniment

Chevron a făcut plângere la Poliţia Vaslui pentru distrugerile provocate de protestatari la Siliştea

Autor: Departamentul Corespondenţi

07.12.2013, 18:28 180

Compania Chevron a făcut plângere la Poliţia Vaslui, după ce, în cursul zilei de sâmbătă, protestatarii adunaţi în zona în care societatea îşi desfăşoară activitatea au distrus aproape în totalitate gardul împrejmuitor al terenului deţinut la Pungeşti, dar şi o parte din utilajele companiei.

În contextul evenimentelor din cursul zilei de sâmbătă, Chevron a anunţat sistarea temporară a activităţilor din perimetrul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de companie pe teritoriul comunei Pungeşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Chevron confirmă astăzi (n.r. sâmbătă) suspendarea activităţilor în Siliştea-Pungeşti ca urmare a condiţiilor nesigure de lucru, generate de activităţile ilegale şi violente ale protestatarilor. Chevron a sesizat Poliţia Vaslui în legătură cu distrugerile de echipament produse pe proprietatea noastră. Chevron nu tolerează violenţa sub nicio formă şi îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţi despre proiectele sale. Prin urmare, compania noastră a suspendat temporar activităţile, pentru a se asigura că orice lucrare efectuată se poate face în condiţii de siguranţă pentru comunitate şi pentru angajaţii săi", se arată într-un comunicat transmis corespondentului MEDIAFAX de compania Chevron.

În urma incidentelor care au avut loc sâmbătă, la Pungeşti, jandarmii au dus la IPJ Vaslui 22 de protestatari, dintre care 14 sunt acuzaţi de ultraj şi unul de port ilegal de armă alba, iar ceilalţi şapte au primit amenzi între 500 şi 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată.

Jandarmeria Română arată sâmbătă, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX, că în localitatea Siliştea, judeţul Vaslui, un grup de persoane a distrus gardul împrejmuitor aparţinând unei societăţii private şi a avut un comportament violent asupra forţelor de ordine.

În urma acestor incidente, jandarmii au dus 22 de persoane la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, pentru stabilirea identităţii acestora şi adoptarea măsurilor legale.

În zona în care au avut loc incidentele au fost găsite mijloace pirotehnice şi incendiare, în acest moment Poliţia verificând aceste aspecte.

Jandarmii au evacuat, sâmbătă după-amiază, zona unde sunt montate corturile şi barăcile improvizate, la Pungeşti, protestatarii fiind scoşi şi îndemnaţi să părăsească perimetrul respectiv, dincolo de barajul creat de Jandarmerie de-a latul şoselei, la ieşirea din localitatea Siliştea.

De asemenea, jandarmii au făcut, cu ajutorul Poliţiei, controlul corporal al protestatarilor care rămăseseră în zona unde existau montate corturi şi barăci improvizate, la Siliştea-Pungeşti, după ce în jurul prânzului în zona manifestaţiilor participanţii la protest au folosit obiecte pirotehnice. O parte dintre protestatarii care s-au opus controlului corporal au fost luaţi cu forţa, pe sus, de către jandarmi şi duşi într-una din dubele Jandarmeriei.

Într-un comunicat de presă remis, sâmbătă. agenţiei MEDIAFAX, Jandarmeria precizează că jandarmii nu au folosit în niciun moment forţa, şi nici mijloacele din dotare în timpul manifestaţiilor de sâmbătă de la Siliştea-Pungeşti şi că au acţionat pentru normalizarea situaţiei şi prevenirea oricăror fapte care ar fi putut degenera.

Compania Chevron a anunţat oficial, sâmbătă după-amiază, printr-un comunicat de presă, suspendarea activităţilor pe terenul deţinut la Siliştea-Pungeşti, în urma manifestaţiilor de protest din zonă. Chevron nu a menţionat, în comunicatul de presă, data la care vor fi reluate lucrările în zonă.

Câteva sute de persoane au declanşat, sâmbătă, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui, manifestanţii scandând lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului.

La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite, deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Iniţial, protestul a fost paşnic, însă a degenerat în jurul orei 12.00, când protestatarii au început să arunce cu pietre în camioanele companiei Chevron şi să dărâme gardurile proprietăţii acesteia.

Un tânăr din rândul protestatarilor de la Pungeşti a fost luat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, de o ambulanţă SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. Tânărul a acuzat dureri în piept şi susţine că ar fi fost lovit de către jandarmi. Acesta se afla pe şosea în momentul în care ar fi fost agresat de către forţele de ordine.

Jandarmii, echipaţi în uniforme de luptă, cu scuturi şi bastoane, au format un cordon în jurul manifestanţilor pentru a nu permite accesul acestora spre terenul deţinut de către Chevron. Totodată, jandarmii au fost mobilizaţi şi la ieşirea din localitatea Siliştea pentru a nu permite altor persoane să vină spre zona unde au loc manifestaţiile. De altfel, traficul în zonă a fost restricţionat, fiind permis doar accesul autovehiculelor care vin dinspre Pungeşti spre Siliştea, respectiv Vaslui.

Anterior, câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii, în timp ce alţii s-au întins pe jos, pe şosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanţii îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jandarmi şi duşi pe marginea şoselei.

Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiaţi în momentul în care protestatarii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.

Luni, Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti, ziua fiind marcată de proteste ale localnicilor, care au încercat să împiedice accesul utilajelor companiei, şi incidente între aceştia şi jandarmi.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat şi în 16 octombrie în zona localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, unde compania Chevorn intenţionează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui. Localnicii au blocat atunci drumul judeţean Vaslui - Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. După protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi şi un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat şi pe timpul nopţii, zona fiind numită "tabără de rezistenţă de la Pungeşti".

Ulterior, reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO