Eveniment

Chinezii vin la Bucureşti să ceară animale de 1 miliard de euro pe an

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

21.11.2013, 21:20 4001

Investitorii chinezi, care marţea viitoare vor lua cu asalt Palatul Parlamentului alături de premierul Li Keqiang în cadrul unui eveniment-premieră în ultimele două decenii, şi-au anunţat intenţia să cumpere anual de pe piaţa locală 3 milioane de porcine, 3 milioane de ovine şi 500.000 de capete de bovine.

Valoarea de piaţă a unui asemenea număr de animale se ridică la 1 miliard de euro, potrivit calculelor ZF. Spre comparaţie, exporturile agroalimentare româneşti cumu­lea­ză 4,5 miliarde de euro anual.

„Interesul Chinei este acela de a stabili aici o bază de export (spre economia asiatică - n.red.). Dacă ne organi­zăm, putem avea capacitatea de a exporta şi dacă avem piaţa chineză, putem dezvolta producţia şi vom scăpa de ofertele din prezent la preţuri reduse pentru ovine sau pentru bovine“, a declarat ieri Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

Potenţialele comenzi ale chinezilor vor pune presiune pe crescătorii de animale locali: 3 milioane de porcine înseamnă două treimi din efectivul total, 3 milioane de ovine acoperă 20% din total, iar 0,5 milioane de bovine reprezintă o pătrime din şeptel.

Securitatea alimentară este unul dintre punctele importante pe agenda diplomaţiei economice a Beijingului având în vedere relaxarea politicilor demografice, creşterea veniturilor populaţiei şi suprapopularea din marile centre industriale.

Compania chineză Shanghui Group a achiziţionat în acest an producătorul de carne de porc american Smith­field. Acesta are în România un sfert din piaţa cărnii de porc prin intermediul operaţiunilor derulate în fostul combinat Comtim Timişoara.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO