Eveniment

Chiria este mai scumpa ca rata la "Prima casa"

11.08.2009, 22:40 61

Chiriile apartamentelor din Bucuresti au scazut cu aproximativ 20% de la inceputul anului, dar in momentul de fata sunt mai mari decat ratele lunare pentru un credit acordat prin programul "Prima casa", reiese din datele bancilor si agentiilor imobiliare.
Astfel, chiria medie solicitata pentru un apartament cu doua camere din Bucuresti se ridica in luna iulie la 423 de euro/luna, potrivit datelor monitorizate de firma AnunturiParticulari.ro, in timp ce ratele bancare pentru un credit de 57.000 de euro acordat pe o perioada de 20 de ani prin programul "Prima casa" variaza intre 370 si 400 de euro la majoritatea bancilor de pe piata.
Cu acesti bani se poate cumpara la ora actuala un apartament cu doua camere in Militari, Drumul Taberei, Berceni, Titan sau chiar Vitan.
"Intre chirie si credit cu "Prima casa" eu recomand achizitia. Daca ne uitam la oferte, o garsoniera intr-o zona bunicica din Bucuresti costa 40.000 de euro, iar chiria este cam 250 de euro, cat este si rata. In acest caz riscul este e 2.000 de euro, cat este avansul", spune Ruxandra Cleciu, partener in cadrul firmei de consultanta imobiliara Neocasa.
Apartamentele cu trei camere si finisaje de calitate se inchiriaza cu 500 de euro lunar, in timp ce apartamentele cu doua camere variaza intre 300 si 400 de euro lunar in cartiere, in functie de calitatea finisajelor.
Ratele bancare in cazul achizitiei unui apartament prin programul "Prima casa" vor creste probabil pe termen mediu, ca urmare a viitoarelor majorari ale dobanzii Euribor, de a carei variatie depind dobanzile la toate creditele acordate in euro prin acest program. Rata Euribor a scazut in urma cu o saptamana la un nou minim, de 0,884%."Este adevarat ca exista acest risc, dar daca va creste Euribor-ul inseamna ca vom avea si stabilitate economica si vom castiga mai multi bani. Oricum, diferenta la o asemenea rata nu este foarte mare, este vorba de cateva zeci de euro", apreciaza Ruxandra Cleciu de la Neocasa. Pentru o buna perioada piata inchirierilor de locuinte din Bucuresti va fi sustinuta de studentii din afara Capitalei, intoarcerea acestora in oras in lunile septembrie-octombrie reprezentand pana in prezent un bun prilej pentru proprietari sa ridice chiriile."Am avut si cazuri de chiriasi care au incercat sa cumpere prin programul "Prima casa", dar inca nu au ajuns la niciun rezultat. Chiriile vor fi mentinute si in aceasta toamna la un nivel ridicat de catre studenti, care vin si stau patru in doua camere sau sase in trei camere si prefera sa locuiasca asa decat sa cumpere", declara Valentin Burdulea, agent imobiliar.O parte dintre chiriasi aleg sa se protejeze de variatiile de curs valutar si negociaza chirii in lei, desi majoritatea proprietarilor solicita sumele in euro. Un chirias care a inghetat cu proprietarul cursul valutar la nivelul lunii octombrie 2008, cand a inceput anul universitar, a economisit pana in prezent banii de pe o chirie lunara, tinand cont de cresterea cursului valutar de la inceputul anului. Insa nu toti proprietarii accepta o asemenea negociere."Majoritatea proprietarilor de pe la noi nu sunt ca in strainatate, unde la doi-trei ani acesta zugraveste si se ocupa de intretinerea apartamentului. Banii platiti pe chirie pot fi considerati aruncati pe geam. Cand stai in casa ta poti face anumite schimbari care iti fac traiul mai confortabil, iti cumperi mobila care iti place la dimensiunile locuintei pentru ca stii ca vei continua sa stai acolo", spune Cleciu.Un alt motiv pentru care clientii evita inca sa cumpere apartamente desi, teoretic, accesul la finantare a fost facilitat prin "Prima casa", este legat de faptul ca multi asteapta ca preturile sa isi continue scaderea. "Nu cred ca preturile vor continua sa mai scada mult, iar din toamna interesul pentru locuinte ar putea creste. Noi recomandam proprietarilor sa nu creasca preturile pentru a nu trece inapoi in extrema cealalta", a declarat Cleciu.Proprietarii au speculat momentul lansarii programului "Prima casa" si au majorat rapid preturile solicitate pe apartamente, dar treptat asteptarile lor au revenit la valorile initiale, ca urmare a faptului ca in prima luna nu au fost semnate mai mult de 300 de tranzactii prin credite acordate cu garantia statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO