Eveniment

Cifra de afaceri şi comenzile din industrie cresc, dar evoluţia industriei nu impresionează

Cifra de afaceri şi comenzile din industrie cresc, dar...

Autor: Roxana Rosu

11.10.2016, 00:00 257

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în termeni nominali pe primele opt uni din an cu 3,9%, iar comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut în perioada menţionată cu 6,9%. În august, cifra de afaceri în industrie a scăzut faţă de luna precedentă cu 4,7%, în vreme ce comenzile pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut şi ele faţă de luna precedentă cu 4,5%.

Industria -, care face 23-25% din PIB - nu merge deloc bine în acest an, iar mâine sunt aşteptate datele privind producţia industrială, care, în primele şapte luni din an, a crescut cu doar 0,6%. În prognoza de primăvară, Comisia Naţională de Prognoză miza pe o creştere a producţiei industriale de 4%, redusă apoi în prognoza de toamnă la 2,4%, care şi ea pare însă exagerată în lumina evoluţiilor din teren. Potrivit datelor publicate ieri de INS, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) în termeni nominali, a crescut în august cu 9,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi a scăzut cu 4,7% faţă de luna precedentă, potrivit datelor raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea înregistrată în august comparativ cu perioada similară a anului trecut s-a datorat creşterilor din industria prelucrătoare (+10,4%).

Pe marile grupe industriale creşteri au fost înregistrate de industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+27,1%), industria bunurilor de capital (+18,6%), industria bunurilor de uz curent (+9,6%) şi industria bunurilor intermediare (+6,0%).

În perioada analizată industria extractivă a scăzut cu 21,8%, iar industria energetică a scăzut cu 14,9%. Cifra de afaceri din industrie în luna august comparativ cu luna precedentă a scăzut cu 4,7% ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-5,3%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de capital (-15,4%), industria bunurilor intermediare (-1,6%) şi industria bunurilor de uz curent (-0,2%).

Creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,9%) şi industria energetică (+5,4%). Industria extractivă a crescut cu 24,7%.

În primele opt luni ale anului cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 3,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii industriei prelucrătoare (+5,1%).

Industria extractivă a scăzut cu 29,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri ale cifrei de afaceri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+19,5%), industria bunurilor de capital (+10,4%) şi industria bunurilor de uz curent (+6,5%).

Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-18,7%) şi industria bunurilor intermediare (-0,2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO