Eveniment

Cinci executivi din OMV au incasat 10 mil. € anul trecut

Cinci executivi din OMV au incasat 10 mil. € anul trecut

Wolfgand Ruttenstorfer, CEO-ul si presedintele board-ului OMV, a incasat anul trecut un pachet salarial de 2,6 mil. euro

31.03.2010, 23:53 42

Executivii care conduc grupul petrolier OMV, actionarul celeimai mari companii din Romania - Petrom, au incasat anul trecutpeste 10 milioane de euro sub forma salariilor, a bonusurilor si abeneficiilor, potrivit raportului financiar al companiei.
Jumatate din aceasta suma (5 mil. euro) a fost reprezentata debonusurile variabile aferente rezultatelor financiare din 2008 aleOMV, cand grupul a raportat un profit de 2,34 mld. euro, increstere cu 7% comparativ cu anul precedent.
Componenta fixa salariala a celor cinci oameni care conduc boardulOMV a fost de 3,2 mil. euro, in timp ce contributiile la fondurilede pensii au ajuns la 1,7 mil. euro.
Cel mai bine platit executiv din OMV este Wolfgang Ruttenstorfer,CEO-ul companiei, care a incasat anul trecut venituri de 2,6 mil.euro (220.000 de euro/luna), din care aproape jumatate sub formabonusurilor variabile. Doar din salariu, Ruttenstorfer a incasat780.000 de euro anual (65.000 de euro/luna), in timp ce bonusurilevariabile au fost de 1,2 mil. euro.

Grupul austriac OMV i-a virat lui Wolfgand Ruttenstorfer, CEO algrupului si presedinte al board-ului, in varsta de 60 de ani,aproximativ 575.000 de euro la contributiile de pensii anultrecut.
Pachetul salarial al sefului grupului a avansat cu 4% in 2009, panala 2,6 mil. euro. Ceilalti patru membri ai boardului au avut anultrecut venituri cuprinse intre 1,7 si 2,1 mil. euro.
Ruttenstorfer lucreaza in companie din 1976, unde a detinut functiiprecum cea de director de dezvoltare strategica sau director aldiviziei de produse petroliere. In 1992 a preluat functia dedirector general adjunct al OMV, iar intre 1997 si 1999 a fostsubsecretar de stat in Ministerul Federal al Finantelor.
Petrom face parte din grupul OMV, care detine 51% din actiunilecompaniei. Statul controleaza, prin Ministerul Economiei, un pachetde 20,6% din titlurile Petrom, iar Fondul Proprietatea are 20,1%.Petrom a raportat anul trecut un profit net de 326 mil. euro.
Un alt executiv austriac de top, Andreas Treichl, presedinteleexecutiv al Erste Group, care controleaza BCR, a incasat anultrecut 1,48 mil. euro de la banca pe care o conduce, in scadere cu55% fata de castigul din anul precedent.
Diferenta provine din faptul ca intreg managementul Erste arenuntat la bonusurile de performanta pentru 2008, desi cifrelearatau bine acum doi ani.
De altfel, politica de bonusare a fost restrictionata de acordulincheiat in toamna lui 2008 cu guvernul Austriei pentru primireaunui sprijin la capital de 1,8 miliarde de euro.

In Romania, salariile executivilor suntsecrete
La nivel local, cel mai bine platiti sunt presedintii de banca,care pot ajunge la castiguri lunare de 40.000 - 50.000 de euro incadrul bancilor din top 5.
Companiile prezente pe piata locala nu publica nivelulremuneratiilor executivilor aflati in functii-cheie. Bursa deValori a emis la inceputul lui 2009 un cod de guvernantacorporatista, la care companiile pot pot adera de bunavoie, fara afi obligate sa faca acest lucru, si care prevede publicareaindemnizatiilor la nivel executiv.
In ultima perioada, au aparut informatii privind nivelulveniturilor executivilor de top romani, in momentul in care acestiaau decis sa plece din mediul privat in companii sau institutii destat si au publicat declaratii de avere.
Adrian Baicusi, fostul sef al Siemens, care a preluat functia dedirector general al Transelectrica, castiga 20.500 de euro lunar laSiemens. Alexandra Gatej, in prezent consilier prezidential,castiga 18.000 de euro pe luna in functia de CEO al UnileverBalcani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO