Eveniment

Cine a angajat si cine a facut concedieri in primul trimestru al anului. Cum comentati?

Cine a angajat si cine a facut concedieri in primul trimestru al anului
09.04.2009, 19:30 58
 

Cele mai ample programe de restructurare in primul trimestru al anului le-au operat companiile de automotive si cele din zona industriala. Grupul german Draxlmaier, cel mai mare angajator din industria auto locala, a renuntat in primele trei luni ale acestui an la circa 2.000 de angajati si a ajuns la 14.000 de oameni, continuand astfel programul de disponibilizare inceput la mijlocul anului trecut.

In primele trei luni, ArcelorMittal Galati si-a dat acceptul pe 1.500 de cereri de autodisponibilizare, combinatul ajungand in prezent la 11.500 de oameni, fata de 13.000 cati avea la finele anului trecut.
De cealalta parte, angajari de volum au mai facut doar retailerii, care sunt responsabili aproape integral de cei peste 3.000 de oameni angajati in primele trei luni ale anului, potrivit analizei ZF. Noile centre comerciale - Militari Shopping Center si Grand Arena, dar si extinderea unor malluri mai vechi, ca Plaza Romania si Iris Shopping Center, au insemnat circa 1.700 de angajari in Bucuresti. Retelele internationale de comert alimentar vor crea circa 8.500 de locuri de munca pana la finele anului, in conditiile in care pentru acest an sunt programate 100-110 deschideri de magazine in comertul modern cu dominanta alimentara.
31.000 de disponibilizari colective in doua luni
Aproape 31.000 de disponibilizari colective au fost facute doar in doua luni ale anului, potrivit datelor Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), iar publicarea datelor pe martie ar putea urca cu inca 10.000 numarul total al concedierilor in primul trimestru.
In ianuarie, companiile au renuntat prin concedieri colective la 18.000 de oameni, iar in martie au mai iesit de pe piata muncii inca 13.000 de angajati. In mod traditional, primele doua luni ale anului sunt cele mai slabe pentru piata muncii, insa anul acesta scaderile au fost mai puternice decat in anii trecuti.
„Ianuarie 2009 a fost aproape dezastruos din punctul de vedere al cererilor de recrutare din partea companiilor. (...) La finalul primului trimestru se vede o pala ameliorare a pietei de recrutare, dar nu prin revigorarea uniforma a cererilor de forta de munca, in toate domeniile, ci prin concentrarea de cereri in doua-trei industrii - retail, FMCG sau centre medicale", spune Madalina Balan, managing partner al companiei de consultanta in resurse umane Hart Human Resource Consulting. Pentru intervalul aprilie - octombrie, companiile intentioneaza sa mai faca inca 22.000 de disponibilizari, cea mai mare parte fiind concentrate in aceasta luna. Ca si in primul trimestru, diferite ramuri ale industriei (textile, industria chimica, petrol si gaze) si constructiile vor fi si in urmatoarele luni principalele domenii care vor face disponibilizari.
Firmele de recrutare spun ca bankingul, serviciile financiare si real estate-ul au inregistrat cele mai spectaculoase caderi in termeni de volume de recrutare.
Cea mai mare disponibilizare de la inceputul acestui an anuntata de o companie energetica este cea a Petrom, care a anuntat ca va disponibiliza 3.000 de angajati incepand cu februarie, masura fiind inclusa in planul de restructurare al companiei si negociata cu sindicatele. „Multinationalele isi rationalizeaza efectivele, ceea ce face ca atunci cand un post ramane liber in numeroase cazuri el sa dispara automat din organigrama. Am stat in ultimele trei luni de vorba cu multi directori de resurse umane care sunt nevoiti sa revina la administrarea de personal si atat, cata vreme nici recrutare si nici programe de dezvoltarea angajatilor existenti nu se mai fac", a spus Madalina Popescu, general manager al companiei de consultanta in resurse umane Pluri Consultants.
 
Cititi o analiza despre piata muncii in primul trimestru in suplimentul Profesii care apare luni pe piata impreuna cu ZF

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO