Eveniment

„Cine asteapta de 10 luni sa primeasca banii europeni e fericit. Altii asteapta de mult mai mult”

„Cine asteapta de 10 luni sa primeasca banii europeni e fericit. Altii asteapta de mult mai mult”

Cristina Anca Zevedei a fost numita recent director general al autoritatii care gestioneaza cele 4,2 mld. euro pentru resurse umane, dupa ce ministrul muncii a demis-o pe fosta sefa pentru rata scazuta a absorbtiei fondurilor

30.03.2010, 23:40 195

Reprezentantii autoritatii de management care se ocupa deprogram spun ca stiu de problemele beneficiarilor si ca au facut unplan de masuri imediate pentru a le rezolva situatia.
"Avem un plan de masuri imediate, printre care se afla si un grafical cererilor de rambursare pe care le prioritizam in functie demomentul in care au fost depuse. Fondurile nu sunt blocate si stimca au existat unele probleme in trecut, mai ales in ceea cepriveste comunicarea cu beneficiarii", a spus Cristina Zevedei,director general in cadrul AMPOSDRU, autoritatea de management caregestioneaza fondurile pentru resurse umane, in cadrul uneiconferinte de lansare a unui proiect cu finantare europeana, careare ca scop evaluarea activitatii institutiei. Pe de alta parte,beneficiarii au spus ca cea mai mare problema pe care o au inprezent o reprezinta intarzierea platilor, care duce laimposibilitatea de a continua proiectele.
"Am depus cererea de rambursare in luna iunie a anului trecut siinca nu am primit niciun raspuns. Nu stiu de ce organismulintermediar a avut reticente in a ne raspunde solicitarilor", spuneMagda Matache, director executiv al Romani CRISS, Centrul Romilorpentru Interventie Sociala si Studii, care implementeaza un proiectfinantat din fonduri europene pentru educatia copiilor romi.
Cosmin Meleca, director in cadrul AMPOSDRU, a recunoscut ca anultrecut "au existat usoare probleme" in ceea ce privesterambursarile, insa acestea urmeaza sa fie rezolvate in scurt timp."Daca asteptati banii pentru cererea de rambursare depusa in iunieputeti spune ca sunteti o fericita, pentru ca sunt alti beneficiaricare asteapta de mult mai mult timp", i-a raspuns Meleca.
"Toti beneficiarii sunt nemultumiti, dar ei (reprezentantiiautoritatilor- n.r.) spun ca au fost «usoare» probleme", i-areplicat apoi un beneficiar prezent la conferinta.
Autoritatile afirma ca rata scazuta de absorbtie a fonduriloreuropene pentru reurse umane alocate in intervalul 2007 - 2010 (denumai 5%) se explica prin numarul insuficient de angajati implicatiin evaluarea proiectelor. De altfel, ministrul muncii Mihai Seitana spus recent ca a transferat deja 10 posturi din institutiilesubordonate ministerului catre AMPOSDRU, institutie care reprezinta"prioritatea zero" a mandatului sau. In perioada 2007- 2010,Romania are dispozitie 6,3 mld. lei (1,5 mld. euro) pentruproiectele de resurse umane, din care numai 330 mil. lei (78 mil.euro) au intrat efectiv in conturile beneficiarilor, potrivit uneiraportarii a Autoritatii pentru Coordonarea InstrumentelorStructurale (ACIS).
Reprezentantii autoritatii de management estimeaza ca cererilerestante vor fi achitate pana la sfarsitul lui aprilie. Ei spun caeste posibil ca unele cereri de plata sa se afle inca laorganismele intermediare (institutii regionale care fac o primaanaliza a dosarelor pentru obtinerea de finantare), care legestioneaza inainte de a fi trimise la autoritatea demanagement.
Si Marcel Iordache, reprezentantul unei companii de consultanta dinTimisoara care este partener in trei proiecte finantate dinfondurile europene pentru resurse umane, spune ca are probleme larecuperarea banilor, in special pentru proiectele aflate inparteneriat cu institutiile publice.
"Suntem la un an de la implementare si pentru unul din proiecte nuam primit niciun ban, iar pentru altul am primit foarte putini, dincauza ca institutiile publice nu ne mai pot face finantare,potrivit unei ordonante de urgenta. Al treilea proiect ar mergefoarte bine daca nu ar trebui sa le sustina pe celelalte doua", aspus Iordache. Ce trebuie sa faca un beneficiar aflat intr-o astfelde situatie?
"Trebuie sa asteptati rambursarea si sa sunati la Ministerul deFinante", a mai spus Meleca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO