Eveniment

Cine este Bogdan Stan, “omul zilei”, care trebuie să aducă peste 50 mld. euro la buget

Cine este Bogdan Stan, “omul zilei”, care trebuie să...

Autor: Iulian Anghel

09.07.2017, 18:40 2985

Bogdan Nicolae Stan (42 de ani) şeful Fiscului a fost numit preşedinte al instituţiei în ianuarie 2017 şi este, după cum îl prezenta la acea dată fostul ministru de finanţe Viorel Ştefan, “un om din sistem”. Şi asta pentru că, imediat după terminarea studiilor în 1998 (Bănci şi Burse de Valori, în cadrul ASE) a fost angajat ca inspector la Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Ilfov. În 2003 s-a transferat la ANAF - Direcţia de Administrare a Marilor Contribuabili, tot pe post de inspector, unde a rămas până în 2012. S-a întors în acel an la Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Ilfov ca director al activităţii de inspecţie fiscală, poziţie pe care a păstrat-o până în 2013 când s-a reîntors la ANAF ca director adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili - activitatea de inspecţie fiscală.

În 2014 a fost numit director general adjunct al Direcţiei monitorizare, control şi antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, poziţie din care a fost numit în ianuarie şef al ANAF, omul însărcinat să strângă pentru stat peste 50 de miliarde de euro anual. Acum situaţia lui s-a complicat pentru că veniturile Fiscului nu cresc la nivelul programărilor, iar nerealizarea lor pune la grea încercare programul de guvernare.

Stan a fost chemat de mai multe ori, săptămâna trecută, la Palatul Victoria pentru a explica de ce încasările Fiscului, în special cele din TVA şi din accize, sunt sub cele programate, în condiţiile în care consumul creşte puternic. Consumul a crescut la cinci luni cu 7%, iar vânzările de carburanţi cu 13%, dar încasările din TVA au scăzut cu 5% şi cele din accize cu 9,4%. Veniturile consolidate sunt cu 4 miliarde de lei, în primul semestru, peste cele de anul trecut, dar tot cu patru miliarde de lei sunt sub veniturile programate.

Şeful Fiscului a explicat că încasările la bugetul de stat au însumat, în primele şase luni din acest an, 101 miliarde de lei:„Faţă de programul de realizări stabilit pentru Ministerul Finanţelor, avem un procent de 98,64% pe primele şase luni, înregistrându-se anumite scăderi pe partea de accize şi de impozit pe profit. I-am explicat domunlui prim-ministru că această scădere la impozitul pe profit provine din schimbarea cadrului legislativ, 9.200 de companii trecând de la sistemul impozitului pe profit la cel de impozitare a cifrei de afaceri”. S-a creat astfel „un deficit de un miliard şi 100 de milioane de lei la încasările din impozitul pe profit”.

În ceea ce priveşte colectarea la accize: “I-am explicat premierului că această creştere a consumului de produse petroliere, de 12%, nu se reflectăşi într-o creştere a încasărilor din accize, având în vedere că accizele au scăzut în 2017 faţă de 2016 cu 20%”. La fel şi în cazul TVA, a existat o scădere din cauză că în 2017 a scăzut cota de TVA de la 20% la 19%.

„L-am asigurat pe premier că în perioada următoare vom face toto posibilul să recuperăm deficitul pe care-l avem, de patru miliarde de lei reprezentând acel procent de 98,64% din încasările programate”, a mai spus Bogdan Stan, potrivit Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO