Eveniment

Cine este Daiana Voicu, cea care a fost unul dintre cei mai mari brokeri imobiliari, şi care acum este în centrul scandalului dintre Arhiepiscopia Romano-Catolică şi primarul Gabriela Firea

Autor: Ştefan Stan

17.05.2017, 18:40 8175

Scandalul dintre primarul Capitalei Gabriela Firea şi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti continuă, în centrul disputei fiind Cathedral Plaza, una dintre cele mai controversate construcţii din Bucureşti, dar şi Daiana Voicu, care a fost unul dintre cei mai mari brokeri imobiliari din Bucureşti, şi fosta şefă a Willbrook International, firma care a ridicat Cathedral Plaza. 

Discuţiile au pornit după ce au fost iniţiate de Primăria Bucureşti demersurile pentru punerea în aplicare a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza, iar pentru identificarea modalităţilor de demolare si a costurilor aferente acestui proces, au fost demarate in anii precedenti doua proceduri de achizitie publica. Ambele proceduri de achizitie au fost anulate, însă, fiindcă nu s-a înscris niciun ofertant eligibil. Pentru asta, în bugetul pentru anul 2017 al PMB a fost alocată suma de un milion de lei.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a întrebat, prin intermediul unui comunicat de presă, instituţia condusă de Gabriela Firea când va fi eliberată dispoziţia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza. 

La sfârşitul săptămânii trecute, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, l-a somat pe arhiepiscopul Nicolae Robu să nu mai lanseze acuzaţii la adresa edilului şef şi a echipei din cadrul Primăriei Capitalei, cu referire la imobilul Cathedral Plaza.   „Îl somez public pe arhiepiscopul Robu să înceteze de îndată să mai lanseze acuzaţii la adresa mea sau a echipei de la Primăria Capitalei. Spre deosebire de domnia sa, singurul grup de interese pe care îl servesc eu este cel alcătuit din toţi bucureştenii. În ce priveşte speţa în cauză, am făcut şi voi face în continuare tot ce ţine de mine pentru punerea în aplicare a deciziilor instanţelor de judecată aşa că presiunile publice pe care le face cu insistenţă Arhiepiscopia Romano-Catolică nu-şi au rostul”, a declarat Gabriela Firea   Arhiepiscopia a asociat declaraţiile primarului Firea la adresa conducerii Arhiepiscopiei cu Daiana Voicu, una dintre personajele cheie din scandalul Cathedral Plaza.  

”Atacarea conducerii Arhiepiscopiei este o strategie împrumutată de la proprietarul clădirii şi că misiunea încredinţată Primarului general este de a apăra şi comunitatea romano-catolică, nu numai pe cea a afaceriştilor. A afirma că această clădire „are toate documentele”, contravine nu numai hotărârilor judecătoreşti care constată contrariul, ci şi unei minime diligenţe administrative care presupune o verificare a documentaţiei din care lipsesc avizele şi acordurile prevăzute de lege. Se pare însă ca actualul Primar general s-a înregimentat în grupul de sprijin al investitorului, iar noi îi solicităm public să infirme faptul că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza este naşa sa de la căsătorie. Se pare că aflarea acestei legături a şi declanşat reacţia sa vehementă împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei. S-a putut observa la emisiunea Antena 3 cum doamna Firea a vorbit îndelung de aprobarea dată de Arhiepiscopul Ioan Robu, folosind expresiile doamnei Daiana Voicu”. 

Primarul General, Gabriela Firea, i-a adresat, marţi, o scrisoare Arhiepiscopului Ioan Robu prin care îi solicită înlocuirea din funcţia de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti a preotului Francisc Doboş, pe care îl acuză de conduită inadecvată. ”„Nu vreau ca relaţiile dintre Primăria Capitalei şi Arhiepiscopia Romano-Catolică să fie încordate din cauza faptului că o persoană nu înţelege să se comporte în mod civilizat. Poate n-ar fi rău ca preotul Francisc Doboş să citească o predică ţinută de Papa Francisc cu ceva vreme în urmă, în care am găsit un citat foarte elocvent pentru situaţia în care ne aflăm, a spus primarul Capitalei. 

Arhiepiscopia a răspuns de asemenea şi solicitării Gabrielei Firea: ”Cu privire la purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, am luat act de solicitarea Primarului General.  Pr. Francisc Doboş regretă terminologia folosită în postarea de pe pagina sa de Facebook. În plus, aşteptăm din partea Primarului general confirmarea sau infirmarea publică a informaţiei transmisă de Pr. Doboş cu privire la calitatea de părinte spiritual a dnei Daiana Voicu faţă de dna. Gabriela Firea.”

Reacţia PMB vine după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a întrebat, prin intermediul unui comunicat de presă, instituţia condusă de Gabriela Firea când va fi eliberată dispoziţia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza

Daiana Voicu a fost considerată una dintre cele mai puternice femei din piaţa imobiliară locală. Ea a condus până spre finalulul anului 2011 compania de dezvoltare imobiliară Willbrook International, care a realizat turnul de birouri Cathedral Plaza, dar şi alte proiecte mari precum ansamblul rezidenţial Oxford Gardens, centrul de afaceri şi conferinţe Willbrook Platinum, Green Gate, Zenith, Grace Garden, Rose Garden, North Star, Willbrook International Headquarters din Bucureţti, precum şi Tomis Mall (Constanţa). 

Daiana Voicu a plecat de la conducerea Wilbrook pe zona de property management prin intermediul firmei Carlyle Properties, un grup specializat pe real estate cu expertiză în property management, având în portofoliu proiectele grupului Willbrook International, dar şi alte proiecte imobiliare din piaţă.

Voicu a studiat la London Business School, unde a obţinut o diplomă de Master of Economics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO