Eveniment

Cine este noul şef al diplomaţiei

Bogdan Aurescu. Foto: Marius Dumbrăveanu

Bogdan Aurescu. Foto: Marius Dumbrăveanu

Autor: Iulian Anghel

25.11.2014, 00:04 347

După ce îl anunţase ca ministru de externe pe Mihnea Motoc, ambasadorul României la UE, în urma demisiilor succesive ale lui Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu din fruntea MAE, premierul Victor Ponta s-a răzgândit şi l-a nominalizat pentru poziţia de şef al diplomaţiei pe Bogdan Aurescu (41 de ani).

Corlă­ţeanu a demisionat după primul tur a alegerilor prezi­denţiale ca urmare a defec­tuoasei organizări a scru­tinului în străinătate, Meleşcanu după cel de-al doilea tur, din aceleaşi motive, iar guvernul a anunţat că postul va fi ocu­pat de Motoc. Ieri însă pre­mierul a trimis o altă nominalizare la Cotroceni – Bog­dan Aurescu.

Săp­tă­mâna trecută, preşe­dintele Băsescu a spus că, pentru a nu intra în stare de incom­pa­tibilitate, înainte de numirea lui Motoc în guvern, acesta trebuie renunţe la calitatea de ambsador, fiind necesar un decret de revocare din funcţia de ambasador la UE, care să fie contrasemnat de premier.

Aurescu este unul dintre cei mai talentaţi diplomaţi ai noii generaţii. A devenit faimos după ce a condus echipa care a câştigat la Haga procesul cu Ucraina pentru împărţirea platoului continental din Marea Neagră. Este jurist şi istoric, doctor în drept, profesor la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi la Scoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretul prin care Bogdan Aurescu este numit în funcţia de ministru, iar acesta a depus aseară jurământul.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO