Eveniment

Cine este omul care a preluat Realitatea Media. Cel mai tanar milionar - povestea lui Sebastian Ghita scrisa in exclusivitate de Business Magazin inca din 2008

Cine este omul care a preluat Realitatea Media. Cel mai tanar milionar - povestea lui Sebastian Ghita scrisa in exclusivitate de Business Magazin inca din 2008
25.10.2010, 19:49 3443

29 de ani si 35 de milioane de euro avere. O imaginecontroversata, dar si un succes pe masura. Sebastian Ghita esteunul dintre cei mai tineri antreprenori multimilionari din Romania.Cum a ajuns aici? Mult fler, dar si o geanta de piele, care iipoarta noroc de 10 ani incoace.

Cum se poate ca la nici 30 de ani sa fii unul dintre cei maibogati oameni de afaceri din Romania? "Iei decizii si iti asumiriscuri", spune Sebastian Ghita, fondatorul grupului de firmeAsesoft. Sau, dupa cum spun altii, participi la licitatii cu statulsi te transformi din contribuabil in furnizor, iar statul devinedin"autoritate" - client.

Care este insa, "pretul" pe care trebuie sa il"platesti" pentruun astfel de client?"Daca te intalnesti cu un om si nu poti sa ti-lfaci prieten, incearca macar sa nu ti-l faci dusman", este cel maiimportant sfat pe care tanarul ploiestean l-a primit de la tatalsau. La 10 ani de la debutul sau in business, cel mai tanarmilionar roman se lauda cu o baza relationala importanta, care l-aajutat in parcursul sau si fara de care, poate, ca lucrurile ar fistat altfel. Ce ar putea explica usurinta cu care Ghita isi facerelatii este "carisma". A stiut dintotdeauna ca trebuie sa te faciplacut; ca odata ce ai castigat increderea partenerului de afaceri,businessul este ca si incheiat. "Incerc sa ma fac placut. Nu stiucat de carismatic sunt; stiu insa ca politetea nu te costa nimic,dar cumpara totul."

Milionarul rebel

Insa de cata politete trebuie sa dai dovada ca sa fii luat inseama de oameni de afaceri la varsta de doar 15 ani? Probabil defoarte multa, pentru ca antreprenorul precoce a avut primii clientiinca din clasa a 9-a. Atunci a facut si prima afacere ? produceacarti de vizita pentru antreprenorii sau managerii din diversecompanii din Ploiesti. In acest fel si-a facut primele "relatiiimportante", care i-au schimbat definitiv traseul vietii. Sustineca baza relationala si-a format-o singur; nu a avut parinti inpozitii importante sau rude care sa-i faca legatura cu"oamenicheie" si considera ca cel mai important lucru intr-o relatie esteseriozitatea.

"Relatiile intre oameni nu se fac tragand linie dupa fiecareetapa; relatiile intre oameni se fac avand incredere si investindfoarte mult timp, rabdare si bunavointa. De-a lungul a 10 ani amcunoscut foarte multi oameni care astazi imi dau posibilitatea saspun/admit ca am un bagaj relational extrem de util, de placut side important pentru mine."

Pe langa afacerea cu carti de vizita, Ghita a mai facut bani dinprograme de informatica, din vanzarea de calculatoare, scrierea desoftware sau orice activitate"IT related". El a fost cel care ascris un soft pentru automatizarea barajului de la Maneciu pe candera inca in liceu. Ca elev i-a placut sa invete, mai alesinformatica, la care era olimpic, dar i-a placut mai mult sa aibainitiativa. Asa ca in clasa a 10-a a renuntat la concursurile deinformatica pentru ca ii afectau "procesul de productie".

Dupa terminarea liceului, Ghita a fost singurul dintre colegicare a ramas in Ploiesti. Atunci, la varsta de 18 ani, a pus bazeleAsesoft. "Am inceput singur, pentru ca toti colegii cu careplanuisem sa fac aceasta afacere si care acum sunt directori siactionari in grupul de firme Asesoft au plecat la facultate sa isibucure mamicile. Numai eu am fost 'derbedeu' si am ramas inPloiesti." Ghita pune cresterea rapida a companiei pe seamaperioadei propice dezvoltarii businessurilor.

Dar de unde stia un tanar absolvent de liceu ca cei mai multibani se fac din afaceri cu statul? Cine i-a vandut pontul? SefulAsesoft sustine: "Nimeni!". Argumentul? Destul de sec pentru a ficonsiderat unic: "Legislatia Romaniei obliga orice institutie astatului sa faca anunturi publice in Monitorul Oficial si maitarziu pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice cu privire lalicitatiile care au loc". In plus, Ghita spune ca nu intelege de cetoata lumea pune sub semnul intrebarii si gaseste foarte dubiosfaptul ca lucreaza cu statul. "Cine sa faca afaceri cu statulroman? Nemtii? Eu m-am nascut aici, am crescut aici, am fost educatde familia mea, de statul roman... cine sa munceasca pentru el?" Sitotusi, am putea sa ne gandim ca Sebastian Ghita a reusit sa fieunul dintre cei mai bogati"bugetari" dintre antreprenorii romani sichiar din istorie, avand un salariu mediu anual de 3,5 milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO