Energie

Familia Gupta, una dintre cele mai puternice dinastii de business din India, a cumpărat combinatul siderurgic din Galaţi

Familia Gupta, una dintre cele mai puternice dinastii de...

Autor: Bogdan Alecu, Mirabela Tiron

12.10.2018, 10:40 2747

Grupul britanic Liberty, parte a Alianţei mondiale GFG aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat astăzi, vineri, 12 octombrie, un acord condiţionat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa, printre care şi SIDEX Galaţi. Cele patru combinate au peste 12.500 de angajaţi,  poziţionându-se în centrul industriei siderurgice de pe continent şi consolidându-şi astfel rolul internaţional în acest sector.

„Printr-o tranzacţie importantă care ar majora capacitatea de laminare totală a grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an, Grupul a convenit achiziţionarea topitoriilor integrate principale ale ArcelorMittal de la Galaţi, România şi Ostrava din Republica Cehă, precum şi laminoarele de la Skopje din Macedonia şi Piombino din Italia. Tranzacţia depinde de aprobarea Comisiei Europene şi de alte procese locale incluzând consultări cu consiliile angajaţilor la nivel local şi european”, potrivit oficialilor companiei.

Arce­lorMittal Galaţi, cel mai mare combinat si­derurgic din ţară, a depăşit anul trecut pragul de afaceri de 4,6 miliarde de lei (un miliard de euro), faţă de un nivel de 3,4 miliarde de lei raportat în anul anterior, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Deşi a reuşit să îşi crească cifra de afaceri cu circa 38%, combinatul din Galaţi a rămas tot pe pierderi anul trecut, însă mult mai mici decât cele din 2016. Compania a avut  pierderi de 153 milioane de lei anul trecut, faţă de 271 de milioane de lei în anul anterior, arată aceiaşi sursă. Numărul de angajaţi a scăzut la 5.682 de persoane, cel mai mic nivel de salariaţi din istoria combinatului, faţă de 6000 de persoane cu un an în urmă, potrivit mfinante.ro. În prima parte a anului, grupul ArcelorMittal a primit aprobarea Comisiei Europene pentru achiziţia Ilva, cea mai mare oţelărie din Europa. Aprobarea a fost acordată de Comisie în baza angajamentului Mittal de a pune la vânzare unităţi din Italia, Macedonia, Republica Cehă, Luxemburg şi Belgia şi România. Altfel spus, combinatul din Galaţi este doar la un pas de vânzare.

Grupul Liberty furnizează oţel pentru industria auto, şi alte industrii, din SUA. Adăugarea acestor combinate siderurgice depăşeşte dublul capacităţii de producţie de oţel la nivel global a grupului Liberty, care deja deţine o poziţie puternică în Regatul Unit, în calitate de furnizor de oţel şi aluminiu în industria auto, aviaţie şi în sectoare de inginerie specializate precum şi în Australia ca furnizor de oţel pentru construcţii şi infrastructură, potrivit oficialilor companiei.

Noile active europene vor majora capacitatea de producţie a grupului Liberty printr-o gamă completă de produse laminate plate şi lungi şi vor ajuta Grupul să dezvolte mai departe modelele de producţie principale şi marca de producţie durabilă GREENSTEEL în centrele industriale ale Continentului.

Anunţul de astăzi vine în urma recentei lansări a programului de investiţii a grupului Liberty în Franţa, unde s-a achiziţionat ultimul producător naţional de roţi din aluminiu şi s-a convenit cumpărarea celei mai mari topitorii de aluminiu din Europa de la Dunkerque, printr-o tranzacţie care urmează a fi încheiată în curând.

Grupul Liberty a obţinut statutul de ofertant preferat pentru combinatele ArcelorMittal din Europa, împotriva concurenţei din partea altor producători, după ce compania a pus în vânzare activele profitabile în urma unui acord cu autorităţile de reglementare a concurenţei din UE, pentru a i se permite achiziţionarea gigantului siderurgic italian Ilva, cel mai mare producator de produse plate din oţel carbon din Europa.  Grupul Liberty a colaborat îndeaproape cu ArcelorMittal pentru a pregăti o tranzacţie care să satisfacă cerinţele Comisiei Europene şi să creeze un viitor sigur pentru aceste întreprinderi în cadrul Alianţei GFG, au transmis oficialii companiei.

“Am plăcerea să anunţ această tranzacţie importantă, cea mai mare pentru noi de până acum. Dintr-o dată aceste achiziţii vor dubla  efectivele noastre şi capacitatea de producţie mondială, oferindu-ne o prezenţă puternică în centrul principalelor regiuni de producţie din Europa. Ne propunem să colaborăm cu partenerii locali pentru a ne asigura o poziţie puternică în cadrul lanţurilor interne de distribuţie ale acestor economii naţionale cu dezvoltare rapidă şi să devenim o parte esenţială a unui sector industrial european prosper. Acestea sunt active cu valoare ridicată, cu personal cu înaltă calificare şi suntem nerăbdatori să-i primim în Alianţa GFG”, a spus Sanjeev Gupt, preşedintele executiv al Alianţei GFG, 

Cele patru combinate din portofoliu au o capacitate combinată de laminare de aproximativ 8 milioane de tone pe an şi ar oferi Grupului Liberty posibilitatea de a furniza o gamă completă de produse finite din oţel cum ar fi: plăci de oţel, rulouri laminate la cald, rulouri laminate la rece, tablă de oţel galvanizată, placă de cositor, bare, sârmă laminată şi şine. Aceste combinate deservesc pieţe naţionale şi europene, din domeniul auto, construcţii, utilaje industriale, sectorul petrolier şi al gazelor.

Grupul Liberty face parte din Alianţa GFG, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi o prezentă în aproximativ 30 de ţări la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO