Eveniment

Cine mai trage economia în sus: Construcţ­iile mai realizează doar 4% din PIB, însă reîncep să conteze în creşterea economică

Cine mai trage economia în sus: Construcţ­iile mai...

Autor: Andreea Neferu

14.10.2015, 00:07 613

Piaţa construcţiilor, un sector de 8 - 9 mld. euro anual, a avut în primul semestru al acestui an o contribuţie la formarea PIB de doar puţin peste 4%, însă în acelaşi timp a reuşit să genereze 0,2 - 0,3% din creşterea economică, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

„Sec­torul construcţiilor a în­re­gistrat o creştere în 2015, după mai mulţi ani de declin, însă alte sec­toare, precum indus­tria, au mers mult mai bine şi din acest motiv pon­derea construcţiilor în PIB a devenit mai mică“, afirmă analistul Aurelian Dochia.

În perioada de boom, construcţiile adu­ceau 10 - 11% din PIB şi contribuiau cu două treimi din creşterea economică, însă în ultimii ani ponderea acestora a scăzut la doar 6 - 8%, fără a mai „conta“ însă în vreun fel la avansul PIB. Anul acesta tendinţa însă s-a schimbat: în T1 industria de profil a adus 0,3% din creş­terea economică de 4,3% a României, în timp ce în al doilea tri­mestru a contribuit cu 0,2% din a­van­sul PIB de 3,4%, arată datele de la Sta­tis­tică.

Revirimentul construcţiilor a fost generat în prima parte a acestui an aproape exclusiv de investiţiile private în clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, în contextul în care lucrările de infrastructură nu au reuşit să ţină pasul. Abia în luna august infrastructura a dat semne mai puternice de revenire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO