Eveniment

Cine sunt campionii judeţelor, companiile care turează motoarele economiei în ţară

Cine sunt campionii judeţelor, companiile care turează motoarele economiei în ţară
28.07.2010, 23:14 411

Cele mai mari afaceri din România sunt înregistrate în Bucureştişi în judeţul Ilfov, unde multinaţionalele din retail, telefoniesau industria petrolieră şi-au stabilit sediile principale, de undesunt coordonate operaţiunile derulate la nivel naţional.
În afara Capitalei, doar două firme au reuşit să treacă anul trecutpragul de un miliard de euro în dreptul cifrei de afaceri -Automobile-Dacia în Argeş şi Nokia la Cluj - companiimultinaţionale care sunt totodată principalii exportatori dinRomânia.
Industria auto, de altfel, a ajuns prin intermediul firmelor decomponente să dea numeroşi campioni judeţeni, cum ar fiTakata-Petri (cea mai mare firmă din Arad), Leoni Wiring Systems(Bistriţa) sau Continental în Timiş.
Producţia de electronice şi electrocasnice a dat de asemenea doicampioni judeţeni, Arctic Găeşti fiind cea mai mare firmă dinDâmboviţa, în timp ce suedezii de la Electrolux au cea mai marefirmă din
Satu-Mare.
Într-o treime din judeţe însă, 14 la număr, cele mai mari firmesunt din domeniul energetic sau industrie, altele faţă de auto,lemn, construcţii sau FMCG, miliardarul Lakshmi Mittal controlândcele mai mari firme din Galaţi şi Neamţ - fostele Sidex Galaţi şiPetrotub Roman.
În alte zone, cele mai mari companii au fost determinate despecificul local, astfel că în judeţele Alba şi Suceava cei maimari jucători sunt din industria lemnului, în timp ce în Brăila şiTulcea şantierele navale învârt cei mai mulţi bani în judeţ.
Şi giganţii din retail domină zonele în care sunt înregistraţi.Astfel, Metro, Carrefour şi Real sunt cele mai mari firmeînregistrate în Ilfov, iar Selgros este principalul jucător dinBraşov, în timp ce Domo, firma fondată de Lorand Szarvadi înCovasna, continuă să fie cel mai mare jucător din judeţ.
Prezenţa unor companii mari în fiecare judeţ este extrem deimportantă pentru bugetele locale, din care pot fi începuteulterior investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii şi atragereaaltor investitori. "Interesul autorităţilor locale din fiecare oraşeste să atragă investiţii mari, care sunt mai puternice şi, înfuncţie de numărul de angajaţi, virează mai mulţi bani la bugetelede asigurări sociale, de sănătate sau impozite. Firmele care sebazează doar pe microîntreprinderi, care sunt mai vulnerabile înaceastă perioadă, au mai puţini bani la buget", arată KarinaNicolau, managing partner al firmei KG audit &accounting.
Pe de altă parte, Vaslui şi Teleorman, două dintre judeţele în carenu sunt firme cu afaceri mai mari de 80 de milioane de euro, seaflă în top 3 şi în ceea ce priveşte şomajul, cu rate de peste 12%la jumătatea acestui an, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentruOcuparea Forţei de Muncă.
Pe măsura creşterii numărului investiţiilor străine, antreprenoriiromâni au fost nevoiţi să facă loc unor companii multi-naţionale întopul celor mai mari firme. Octavian Creţu, proprietarul apeiminerale Borsec, are în continuare cea mai mare firmă din Harghita,în timp ce Romstrade, firma de construcţii a lui Nelu Iordache,este cea mai mare societate comercială din Giurgiu.
De menţionat este faptul că firmele controlate de cei doiantreprenori sunt printre puţinii jucători de top care auînregistrat afaceri în creştere în 2009, an în care afacerilecompaniilor analizate au scăzut cu peste 15%, de la 5,27 miliardede euro la 4,48 miliarde de euro, criza spulberând afaceri deaproape 800 de milioane de euro.
Alţi oameni de afaceri români, precum Zoltan Teszari sau IoanNiculae, deşi sunt percepuţi a fi din Oradea, respectiv Zimnicea,au afacerile înregistrate în Bucureşti, unde nu pot concura cugiganţi precum OMV Petrom sau Rompetrol.
Pe de altă parte, Dan Ostahie, proprietarul Altex, care controleazăcea mai mare firmă din judeţul Neamţ, nu a depus situaţiafinanciară pentru anul 2009 la Registrul Comerţului, astfel căfirma pe care o controlează nu a fost inclusă în analiză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO