Eveniment

Cine sunt cei mai mari proprietari de birouri din Bucuresti: Cu 15 hectare de mocheta, trei romani sunt in topul proprietarilor de birouri din capitala

Cine sunt cei mai mari proprietari de birouri din Bucuresti: Cu 15 hectare de mocheta, trei romani sunt in topul proprietarilor de birouri din Bucuresti
20.05.2009, 19:48 969

Immoeast, fondul de investitii austriac, este de departe cel mai mare proprietar de birouri din Capitala, cu un stoc de 192.000 de metri patrati suprafata inchiriabila, avand o cota de piata de circa 20% la nivelul Bucurestiului.

In portofoliul sau intra proiectele S-Park, Victoria Park, IRIDE, Bucharest Corporate Center sau alte cladiri inchiriate catre Vodafone.
Pentru locurile urmatoare insa, batalia este acerba: fondurile de investitii Europolis si CA Immo din Austria, germanii de la DEGI, dezvoltatorul Portland Trust, controlat de britanicul Robert Neale si oamenii de afaceri romani Liviu Tudor, Gabriel Popoviciu, Dinu Patriciu sau Catalin Odea detin fiecare cel putin 25.000 de metri patrati de birouri, scrie revista Business Construct care apare saptamana viitoare alaturi de Ziarul Financiar.
Cei mai mari zece jucatori de pe aceasta piata detin circa 600.000 de metri patrati de birouri care, luand in calcul o chirie medie de 16-18 euro/metrul patrat/luna, le aduc anual venituri de 115-130 de milioane de euro, bani care pot fi considerati extrem de importanti in aceasta perioada, in care majoritatea investitorilor resimt lipsa lichiditatilor.
Povestile acestor proprietari sunt diferite, dar toate se leaga de perioada 2005-2008, in care piata de real estate a avut un ritm galopant, in care investitorii au crezut ca se poate face in 3-5 ani ce in alte tari s-a realizat intr-un interval de 10-20 de ani, atat in materie de birouri, cat si de spatii comerciale sau apartamente.
Astfel, Immoeast a cumparat in acei ani aproape tot ce i-a iesit in cale, contribuind la cresterea preturilor, in conditiile in care austriecii erau prezenti la aproape fiecare masa la care proprietarii isi anuntau intentia de a vinde.
Discretul om de afaceri Liviu Tudor si-a dezvoltat in liniste parcurile de afaceri din Militari si Pipera, construind fiecare dintre cladiri pe baza unor contracte de preinchiriere solide. Iar in acea perioada, si nu numai, a avut cerere din partea unor companii precum Ringier, Kraft Foods sau HP in Novo Park, Dacia, Renault, Citi sau Siemens in West Gate Park.
Europolis s-a concentrat pe proiecte in apropierea statiilor de metrou si dupa ce a cumparat la Piata Victoriei (Europe House) si Semanatoarea (Sema Parc, care poarta si denumirea de Riverplace), se concentreaza acum si pe proiecte de dezvoltare.
Dinu Patriciu a avut nevoie de doar o miscare pentru a intra intre principalii jucatori de pe segmentul office: a preluat Fabian pentru circa 50 de milioane de euro, trecandu-si in portofoliu cinci cladiri de birouri. La fel de adevarat este ca Fabian avea, potrivit celor mai recente informatii, datorii de circa 76 de milioane de euro, iar in urmatoarea perioada ar trebui facut closing-ul si stabilit pretul final pentru Cubic Center din Pipera.
 
Cititi in revista lunara Business Construct mai multe informatii despre topul proprietarilor de birouri.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO