Eveniment

Cine sunt head-hunterii care ar putea intra în cursa pentru proiectul „CEO la stat“ în mai puţin de zece zile

Cine sunt head-hunterii care ar putea intra în cursa pentru proiectul „CEO la stat“ în mai puţin de zece zile

Cine sunt head-hunterii care ar putea intra în cursa pentru proiectul „CEO la stat“ în mai puţin de zece zile

Autor: Adelina Mihai

02.11.2011, 00:07 2442

Vinerea viitoare, cel mai probabil, headhunterii care vor să recruteze executivi de top pentru primele companii de stat în care se va introduce managementul privat vor putea depune dosarele pentru licitaţiile organizate de Ministerul Economiei. ZF face o radiografie a pieţei locale de executive search şi îi prezintă pe câţiva dintre şefii celor mai mari firme de profil de pe piaţa locală, pentru a căror expertiză companiile plătesc anual sume care încep de la 25.000 de euro.

Jobul headhunterilor, care rulează afaceri mici, pe o piaţă de 6-7 milioane de euro anual, este să convingă executivii de top să se mute de la actualul angajator la o companie concurentă. Tre­buie să-şi convingă şi clienţii că nu există altcineva mai bun în piaţă decât candidatul pe care ei îl recomandă. Pentru relaţiile pe care şi le-au făcut de-a lungul timpului, pentru documentare, pentru intervie­varea candidaţilor şi pentru munca de con­vingere a acestora, companiile plătesc sume cu­prinse între 25.000 şi 50.000 de euro unui head-hun­ter pentru un proiect de recrutare a unui manager. Tarifele încasate de ei reprezintă, în general, cam 30% din pachetul salarial brut încasat de exe­cutivul plasat, însă în cazul proiectelor pentru com­pa­niile de stat nu se va putea aplica această regulă, pentru că încă nu s-au stabilit salariile viitorilor manageri.

Totuşi, uneori tarifele pot fi mai mari, în funcţie de complexitatea căutării, pentru recru­tările care presupun căutarea unui candidat în mai multe ţări, de exemplu. Deocamdată însă, până când nu văd criteriile impuse în caietele de sarcini, head-hunterii sunt mai rezervaţi în ceea ce priveşte participarea la licitaţie. Totuşi, mai multe companii din piaţă, care nu s-ar putea încadra pentru par­tici­pare din cauză că nu au birouri şi în alte ţări, se gândesc să facă parteneriate pentru proiectele la stat.

"Sunt interesat să particip la licitaţie şi sunt în discuţii cu o firmă mare de executive search la nivel internaţional pentru a-i reprezenta în România în cadrul acestui proiect şi bănuiesc că acelaşi lucru îl fac şi competitorii mei", spune Rudolf Fedorovici, consultant în cadrul Advice HR. Printre cei mai mari jucători la nivel internaţional de pe piaţa de executive search se află companii precum Korn/ Ferry, Heidrick & Struggles, Egon Zehnder, Spencer Stuart, Russell Reynolds, Odgers Berndtson, AMROP sau IIC Partners.

Printre primele companii de stat care vor avea management privat se numără Poşta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Hidroelectrica sau Electrica Furnizare. Firma de executive search Pedersen & Partners, în consorţiu cu consultanţii de la Roland Berger şi cu avocaţii de la NNDKP (Nestor) s-au ocupat de elaborarea caietului de sarcini pentru head-hunteri. Alte companii locale care mai fac executive search sunt Hill International, Stanton Chase sau Antal.



Radu Manolescu

34 de ani

Managing partner K.M.Trust & Partners

  • Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, 1999

  • Universitatea Româno-Americană, Bucureşti Marketing, Atena, 2001

  • Programe executive, INSEAD Franţa, 2006

  • Harvard Business School, SUA, 2010

    Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO