Eveniment

Cine sunt noii miniştri de la Transporturi, Fonduri UE şi Dezvoltare Regională

Cine sunt noii miniştri de la Transporturi, Fonduri UE...

Autor: Mediafax, Sorin Pâslaru

16.10.2017, 00:03 442

Premierul Mihai Tudose îi va trimite în cursul zilei de luni preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a trei noi miniştri, după ce în cursul săptămânii trecute a reuşit să impună liderului PSD Liviu Dragnea şi CExN al PSD schimbarea titularilor portofoliilor respective.

CExN al PSD a votat vineri ca Paul Stănescu să preia funcţiile de vicepremier şi ministrul al dezvoltării regionale, în locul lui Sevil Shhaideh, Felix Stroe să preia Ministerul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc, şi Marius Nica să preia Ministerul Fondurilor Europene, în locul Rovanei Plumb.

În cursul serii de joi, foştii miniştri au demisionat, deşi toţi membrii CExN şi-au manifestat susţinerea pentru aceştia şi au lăudat la unison activitatea lor.

Demisiile au venit ca urmare a declaraţiilor publice făcute de Tudose, care a avansat posibilitatea de a-şi da demisia dacă din guvern nu pleacă miniştrii cu probleme la DNA şi care afectează astfel „relaţia cu Bruxellesul”, respectiv Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb. „Social-democraţii nu au renunţat la cele două colege. Ele au luat decizia de a-şi prezenta demisia pentru a contribui la rezolvarea unei situaţii care părea aproape imposibil de rezolvat. PSD şi CExN în unanimitate şi-au arătat susţinerea pentru ele”, a spus Dragnea vineri, într-o declaraţie de presă susţinută în comun cu Tudose.

„Ce am avut de spus, am spus, ce-a fost de făcut, s-a făcut. Sunt foarte mulţumit de noua structură”, a comentat lapidar şi premierul, care a arătat că luni va trimite „actele” la Iohannis cu noile propuneri.

Tudose a declanşat, săptămâna trecută, o criză politică în PSD, atunci când a anunţat că nu este „într-un moment fericit” al relaţiei cu Dragnea, el vorbind despre posibilitatea de a demisiona şi de a declanţa astfel o criză guvernamentală, similară celei recente, care pornise de la deteriorarea relaţiei dintre Dragnea şi premierul Grindeanu.

Mai mult, Tudose a anunţat că va face „o mini remaniere“ care va viza mai mulţi miniştri „cu probleme de percepţie la nivelul opiniei publice şi, în unele situaţii, la nivelul Comisiei Europene” şi că va avea o discuţie „bărbătească“ cu Dragnea, chiar a doua zi, la partid.

Abordând o poziţie de forţă în relaţia sa cu Dragnea, înainte de întâlnirea „informală” de la partid, Tudose s-a văzut la Cotroceni cu şeful statului, Klaus Iohannis, cu care a discutat despre remanieri şi posibilitatea de a „semna actele“ în cursul săptămânii trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO