Eveniment

Cine sunt proprietarii de malluri care nu au grija ratei de la banca

Cine sunt proprietarii de malluri care nu au grija ratei de la banca
28.10.2009, 23:15 26

In ultimii ani, dezvoltatorii au mers pe principiul "no credit,no project", dar sunt si exceptii, companii care au mizat totibanii actionarilor pe un proiect, dar acum au cel putin o grija inminus: rata la banca, scrie revista Business Construct, care apareastazi alaturi de Ziarul Financiar.

"Bineinteles ca este placut sa nu simti presiunea ca mainetrebuie sa platesti rata. Nu ai multe alternative daca ai fostfinantat, trebuie achitata rata, restul taxelor si sa speri ca itimai ramane ceva", spune Bogdan Dancau, managing director alcompaniei Atrium European Real Estate, proprietarul proiectuluiMilitari Shopping din Bucuresti.

Compania a investit aproape 75 de milioane de euro, exclusivfonduri proprii, pentru dezvoltarea proiectului din vestulCapitalei, cu o suprafata inchiriabila de 51.000 de metri patratisi chiriasi precum Auchan, Praktiker, Decathlon, C&A, Hervis,Takko, Deichmann sau Humanic.

"Dezvoltatorii de pe piata locala fie luau 60-70 sau chiar 80%din banii necesari investitiei de la banca, fie faceau initial dinbanii proprii, cu intentia de a refinanta ulterior. Acest lucrueste riscant acum, deoarece poti ramane cu banii blocati", explicaRazvan Gheorghe, directorul firmei de consultanta imobiliaraCushman & Wakefield, riscurile unei asemenea investitii.

Cu alte cuvinte, cu resursele cu care un investitor face uncentru comercial, punand toti banii in acel proiect, altiinvestitori puteau face patru, dar asumandu-si un risc mult mairidicat in conditiile actuale de piata in care siguranta peveniturile din chirii nu mai este la fel de mare.

Atrium se confrunta astazi cu majoritatea problemelor resimtitede ceilalti proprietari de pe piata locala, dar nu si cu raportuldintre valoarea creditului bancar si cea a mallului, care i-afortat pe o serie de proprietari sa mai vina cu bani de acasapentru a echilibra acest raport.

In afara Militari Shopping, un alt proiect construit in maremasura din banii actionarilor este Grand Arena din Berceni, undeactionarii francezi ai companiei Euroinvest au contribuit cu peste100 de milioane de euro la constructia mallului, restul de banifiind obtinuti de la UniCredit. In conditiile in care cele maimulte spatii de la al doilea etaj al proiectului sunt in continuaregoale, reprezentantii Grand Arena ar fi putut avea probleme curambursarea creditului, veniturile din chirii fiind mult subestimarile initiale.

"Din cate stiu, nici Ixis nu a finantat achizitia centruluicomercial European Retail Park din Targu-Mures", incearca Gheorghede la Cushman sa mai dea un exemplu de proprietar care nu poarta inaceste zile grija bancii.

Ce mai puteti citi in revista Business Construct careapare azi, 29 octombrie:

  • Cum scade factura unei cladiri cu 30%
  • Noua ordine in Capitala: se vor elimina excesele?
  • Barometru imobiliar: "Frig" si in 2010

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO