Eveniment

Cinteza, BNR: Clientii nu au niciun motiv sa-si retraga banii din banci

08.10.2008, 21:19 22

Clientii bancilor nu au niciun motiv sa-si retraga banii din depozite, pierzand dobanda prin astfel de decizii, pentru ca nicio banca din Romania nu are probleme de lichiditate, afirma Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala.

El a comentat actuala conjunctura de pe piata in contextul zvonurilor aparute pe piata cum ca ar exista banci care intampina probleme de lichiditate.
"In ultimele 4-5 zile, se observa aparitia unei tendinte de retragere a depozitelor din banci, pe fondul zvonurilor ca exista banci care vor cadea ca urmare a unei probleme de lichiditate. Va asigur ca in momentul de fata nu exista nicio banca care sa prezinte probleme de lichiditate. Am avut o intalnire cu Asociatia Romana a Bancilor si le-am confirmat ca nicio banca nu are probleme, probabil ca situatia va mai dura o zi sau doua", a declarat Cinteza.
El a precizat ca nivelul de solvabilitate al intregului sistem bancar din Romania se ridica la 13%, in timp ce cel mai redus nivel de solvabilitate al unei banci de pe piata este de 10,7%.
De asemenea, a spus ca cel mai ridicat nivel de solvabilitate al unei banci de pe piata din Romania depaseste 80%.
"Vrem sa asiguram populatia ca nu exista niciun motiv pentru care sa-si retraga banii din depozite, in acest caz, clientii fiind singurii care au de pierdut, retragerile efectuate luand in calcul doar dobanda la vedere. De asemenea, nici bancile nu ar trebui sa-si sisteze liniile de creditare interbancara pe fondul aceluiasi motiv."
Seful Directiei de Supraveghere a adaugat ca toate bancile dispun de rezerva minima obligatorie de lichiditate si ca acestea detin de asemenea programe alternative de acumulare de lichiditate, in afara imprumuturilor.
"In astfel de momente bancile au tendinta
sa-si limiteze activitatea de creditare, pentru acumulare de lichiditate, insa nu se observa o accentuare a acestui fenomen. Increderea in imprumuturile interbancare este in scadere, insa nu lipseste in totalitate. Cu toate acestea, BNR este pregatita sa intervina pe piata, in cazul in care o banca va intampina probleme de lichiditate."
El a aratat ca bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania nu-si retrag finantarile, ci, dimpotriva, isi sprijina filialele si sucursalele.
Oficialul BNR a precizat ca a realizat o situatie a liniilor externe pe surse de finantare si scadente reziduale, iar rezultatele sunt multumitoare.
Bancile mai mici au apelat imediat la resurse de la bancile-mama, cea mai mare suma adusa fiind de 50 de milioane de euro. Alte banci au adus active eligibile de la banca-mama si au accesat credite Lombard.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO