Eveniment

Cladirea Bibliotecii Nationale trece la CCIR

23.11.2008, 19:21 123

Cladirea Bibliotecii Nationale din zona Universitatii din Capitala, fostul Palat al Bursei, a fost cedata printr-o hotarare judecatoreasca Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), astfel ca Ministerul Culturii va trebui sa plateasca chirie.

"Ne-am redobandit fostul sediu al Camerei de Comert a Capitalei si a judetului Ilfov. Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat o hotarare irevocabila si definitiva. Biblioteca Nationala ne va plati chirie pe sediul acela. Nu am stabilit cuantumul chiriei, e ceva recent, nici nu s-a uscat bine cerneala semnaturilor", a declarat ieri Mihail Vlasov, presedintele CCIR. Potrivit datelor din piata, chiria in zona este de 20 euro/mp pe an, ceea ce ar insemna o suma anuala platita de Ministerul Culturii intre 500.000 si 700.000 de euro pe an.
"Datoria noastra este sa respectam decizia, mai ales ca este irevocabila si definitiva, dar in opinia juristilor nostri, ea are o problema, pentru ca se bazeaza pe un cadru legal depasit. Noua legislatie prevede ca perioada de eliberare a sediului este de cinci ani, nu de trei. Mai sunt si alte probleme, deci ne rezervam dreptul de a contesta decizia. Insa pentru noi este mai important sa definitivam noua cladire a Bibliotecii Nationale (din Splaiul Unirii - n.red.)", a declarat pentru ZF ministrul culturii Adrian Iorgulescu.
 
CCIR a devenit anul acesta si actionarul majoritar al complexului Romexpo (cu o cifra de afaceri de 24 mil. euro anul trecut). Actionarii Romexpo erau CCIR cu 35%, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti - 35%, restul actiunilor fiind in posesia salariatilor. In vara, CCIR a preluat pachetul Camerei din Capitala, devenind astfel actionar majoritar cu 70%. "A fost o problema conflictuala intre cele doua Camere. Nu stiu cum s-a facut preluarea de catre CCIR", a declarat ieri George Cojocaru, care a condus timp de 17 ani complexul. In septembrie el a demisionat, fiind inlocuit de Tiberiu Pap.
"Politica noului actionar nu mai coincidea cu viziunea mea, asa ca am decis sa-mi dau demisia", a mai spus Cojocaru. Noul actionar majoritar a decis ca Romexpo sa-i plateasca o chirie lunara de 100.000 de euro pentru spatiul folosit. "Romexpo trebuie sa plateasca CCIR o chirie de un euro/mp, ceea ce nu este mult deloc. Este o suma modica", a spus Vlasov.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO