Eveniment

Clubul celor care şi-au vândut ţara: În Liberia două treimi din terenul agricol este deja în mâinile străinilor. În România străinii deţin 7%

Clubul celor care şi-au vândut ţara: În Liberia două treimi din terenul agricol este deja în mâinile străinilor. În România investitorii deţin 7%

Autor: Gabriel Razi

15.12.2011, 13:12 2225

Liberia, Laos, Paraguay, Australia, Sierra Leone sau Indonesia sunt ţările unde companiile cu capital străin deţin cele mai mari suprafeţe de teren agricol, potrivit datelor GRAIN, o organizaţie non-guvernamentală care susţine micii fermieri.

La nivel mondial cele mai multe ţări-ţintă pentru achiziţii de teren agricol făcute de companii sau cetăţeni străini sunt în Africa. Pe acest continent în aproape jumătate din totalul de 53 de ţări străinii deţin mai mult de 1% din suprafeţele agricole. Astfel în Liberia companiile cu acţionariat străin controlează 67% din terenul agricol în timp ce în Siera Leone procentul se cifrează la 15 iar în Guinea unul din zece hectare se află în proprietatea străinilor.

O situaţie asemănătoare este şi în America de Sud, unde în ţări precum Paraguay sau Uruguay străinii au ajuns să deţină un sfert din terenurile agricole.

România este pe primul loc între ţările din Europa în funcţie de procentul de teren agricol controlat de companiile cu capital străin. Astfel pe piaţa locală investitorii deţin 7% din terenul agricol, în Cehia străinii au în posesie 4% din total în timp ce în Ucraina deţinerile investitorilor se ridică la 3%.

Străinii deţin în România teren agricol în valoare de cel puţin 1,5 miliarde de euro, în condiţiile în care aceştia controlează peste 700.000 de hectare, potrivit calculelor ZF care iau în considerare datele de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi un preţ mediu de 2.000 de euro/hectar.

Investitorii deţin terenurile din România prin intermediul companiilor înregistrate local. În prezent cetăţenii străini nu pot achiziţiona la liber teren, aceştia fiind obligaţi să aibă reşedinţă stabilă în ţară sau să facă achiziţiile ca şi persoană juridică. Aceste bariere nu au pus însă piedică celor interesaţi de investiţii în terenurile româneşti.

Top 10 ţări în funcţie de procentul de teren agricol deţinut de companii străine
Ţara
Cât deţin străinii (în %)
Liberia
67
Laos
41
Uruguay
26
Paraguay
25
Sierra Leone
15
Australia
12
Guinea
11
Argentina
10
Etiopia
10
România
7
Sursa: GRAIN

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO