Eveniment

Clujul negociaza doua investitii de un miliard de euro si mai are nevoie de un parc industrial

Clujul negociaza doua investitii de un miliard de euro si mai are nevoie de un parc industrial

Viorel Gavrea, directorul general al Tetarom: Trebuie sa cream un pol de stabilitate si sa ne ducem undeva aproape de autostrada acolo unde mana de lucru inca mai este si vorbim aici de Savadisla, care este dupa parerea mea o zona ideala. De aici se va ajunge pe viitoarea autostrada in 10 minute. Cred ca acolo ar putea sa fie Tetarom 4.

04.04.2008, 20:19 70

Suprafata de teren necesara pentru derularea celor doua investitii este de aproape 200 ha, porivit lui Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
"Suntem in negocieri cu doua mari companii care intentioneaza sa investeasca un miliard de euro intr-un nou parc industrial la Cluj. Cautam o noua locatie pentru acest parc care va asigura in perspectiva nu prea indepartata cateva mii de locuri de munca, locuri de munca bine platite", a declarat ieri Nicoara.
Pana in prezent, cele trei parcuri industriale din Cluj au atras investitii totale de peste 500 de milioane de euro, in conditiile in care cheltuielile de infrastructura suportate de compania Tetarom, care le administreaza, nu depasesc valoarea de 28 de milioane de euro. Potrivit informatiilor de pe site-ul Tetarom, in cele trei parcuri functioneaza peste 40 de companii. O mare parte din companii, respectiv 12 activeaza in domeniul tehnologiei informatiilor.
Alaturi de Nokia, cel mai mare investitor strain din Cluj este concernul american Emerson, lider mondial in industria motoarelor electrice. Compania intentioneaza ca pana la sfarsitul anului sa finalizeze constructia celei de-a treia fabrici din Parcul Industrial Tetarom II. Pana in 2010 concernul si-a bugetat investitii de peste 125 mil. euro.
Viorel Gavrea, directorul societatii Tetarom, care administreaza parcurile din judet, spune ca o posibila locatie pentru Tetarom 4 ar putea fi comuna Savadisla, aflata in apropierea Autostrazii Transilvania pe care o construieste Bechtel.
"Eu spun ca ar trebui sa cream un pol de stabilitate ducandu-ne undeva aproape de autostrada acolo unde mana de lucru inca mai este si vorbim aici de o zona, cum s-a spus, Savadisla, care este dupa parerea mea o zona ideala. De aici se va ajunge pe viitoarea autostrada in 10 minute. Cred ca acolo ar putea sa fie Tetarom 4. Sigur vor fi si foarte multe cheltuieli pentru viabilizarea terenului", a mai aratat Gavrea.
Presedintele Consiliului Judetean spune ca, pe langa comuna Savadisla, mai sunt studiate alte doua locatii in zona Turda - Campia Turzii.
"Am avut inca doua locatii propuse de doua primarii, va trebui sa ma duc sa le vad si apoi, cand vor reveni investitorii, o sa ma duc sa le prezint", a sustinut Nicoara. Acesta a mai aratat ca in stabilirea locatiei se va tine cont de dorintele investitorului, dar si de necesitatea existentei unui echilibru economic in judet. "Asezarea viitorului investitor strategic o vom gandi in asa fel incat sa dam intr-adevar echilibru judetului pentru ca acesta trebuie judecat in intregul sau. Astfel in judet poate, in cazul dezvoltarii autostrazii, sa se creeze un dezechilibru in zona de sud-vest unde sigur ca aceasta autostrada va aduce mult trafic, multe investitii si multe oportunitati", a mai spus Nicoara.
Deocamdata, autoritatile locale iau in calcul extinderea parcului industrial de la Jucu (Tetarom 3) unde s-a stabilit deja concernul finlandez Nokia impreuna cu furnizorii sai.
Directorul Tetarom spune ca in acest sens se poarta discutii cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, care este proprietarul terenului din apropierea Nokia Village. Gavrea a spus ca extinderea parcului din Jucu nu este suficienta pentru primirea celor doi mari investitori.
"Ne vom putea extinde cu o suprafata mica, nu cu 200 de hectare asa cum cer posibilii investitori, asa ca va trebui sa facem Tetarom 4 in alta parte", a spus Gavrea. El a adaugat ca la Jucu se va demara proiectul unui centru regional de formare regionala.
"Initial am vrut sa facem la Tetarom 3 o zona de servicii pe 20 de hectare, insa a aparut un investitor important care a cerut o suprafata foarte mare. Astfel, trebuie sa renuntam si sa facem o zona foarte mica. Una dintre idei este realizarea unui centru regional de formare continua unde sa fie instruiti muncitori pentru celelalte parcuri industriale. Anul acesta in mod sigur vom face acest centru. Cei de la Nokia s-au aratat incantati de aceasta idee", a mai spus directorul Tetarom.
Acesta a adaugat ca in momentul de fata exista 3 oferte pentru cumpararea afacerii parcului industrial Tetarom, existand oferte de 50 de milioane de euro.

Forbes: Clujul, exclus de pe lista Daimler

Concernul german Daimler si-a extins cautarile in Europa de Est pentru amplasamentul unei noi fabrici Mercedes-Benz, orasul Cluj-Napoca, luat in considerare initial, fiind exclus dintre amplasamentele analizate de grup, au declarat surse din cadrul companiei publicatiei Handelsblatt, citata de Forbes. Potrivit sursei citate, pe langa Romania si Polonia, grupul analizeaza mai multe optiuni, o decizie finala urmand sa fie luata in trimestrul al doilea. La finele lunii ianuarie, oficiali ai Daimler au anuntat ca intentioneaza sa deschida o uzina pentru productia de automobile Mercedes Benz, fiind mentionate ca posibile locatii Romania si Polonia. Grupul german este prezent pe piata romaneasca din 2001, prin intermediul societatii Star Transmission din Cugir pentru care germanii au anuntat planuri de extindere. Viorel Gavrea, directorul parcului industrial Tetarom din Cluj, a declarat recent ca autoritatile locale clujene negociaza cu Daimler si considera ca decizia concernului de a extinde fabrica de la Cugir arata faptul ca Romania este preferata in dauna Poloniei pentru realizarea fabricii. (Miruna Lebedencu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO