Eveniment

CNSC: Nu am blocat licitaţia Comarnic-Braşov; premierul Ponta a fost dezinformat

CNSC: Nu am blocat licitaţia Comarnic-Braşov; premierul Ponta a fost dezinformat

Mediafax Foto

Autor: Ioan Dornescu

08.01.2013, 00:06 1440

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) precizează că nu a blocat licitaţia pentru construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov, ca reacţie la declaraţiile premierului Victor Ponta, despre care instituţia apreciază că au fost făcute ca urmare a unei dezinformări.

Consiliul arată că nu a "blocat" procedura de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesionare de lucrări pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea autostrăzii Bucureşti - Braşov, tronsonul Comarnic - Braşov, "cum în mod eronat s-a interpretat", întrucât deciziile de suspendare pe care le pronunţă, în cazurile prevăzute expres de lege, acţionează numai până la soluţionarea pe fond a cauzei, respectiv maximum 20 de zile de la completarea dosarului. "În speţă, completul numărul 11 din cadrul instituţiei, căruia i s-a repartizat în mod aleatoriu dosarul, a admis cererea de suspendare formulată prin contestaţia introdusă de China Communications Construction Company Limited, pronunţând, în acest sens, în data de 21 decembrie 2012, Decizia nr. 1001S/C11/5822. În fapt, suspendarea a acţionat numai până în data de 3 ianuarie 2013, atunci când completul de soluţionare căruia i-a fost repartizat dosarul, în mod aleatoriu, a soluţionat pe fond cauza, pronunţând Decizia nr. 3/C11/5822. Prin decizia precizată s-a admis, în parte, contestaţia formulatã de către China Communications Construction Company Limited, dispunându-se remedierea anunţului de participare şi a fişei de date a achiziţiei", se arată într-un comunicat al CNSC.

Premierul Ponta a cerut, vineri, găsirea unei soluţii în instanţă pentru reluarea lici­ta­ţiei autostrăzii Comarnic-Braşov, arătând că aceasta a fost iar suspendată "pentru Sfântul Aşteaptă" de către Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor, dar că nu mai acceptă "abuzurile şi şmecheriile" şefului instituţiei. Premierul a mai declarat că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de Consiliu şi că şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Blaga şi Udrea.

La sfârşitul lunii septembrie, tot în şedinţă de guvern, premierul Ponta a solicitat conducerii Ministerelor Transporturilor, Finanţelor, Justiţiei şi Secretariatului General al Guvernului să găsească o soluţie pentru reluarea licitaţiei la auto­strada Comarnic-Braşov, arătând că "birocraţia politică" şi CNSC au blocat această procedură.

În comunicatul CNSC, asumat de preşedintele instituţiei, se precizează că Decizia nr. 3/C11/5822 a fost emisă în data de 3 ianuarie, în numai trei zile lucrătoare, anterior declaraţiilor de vineri ale premierului, nu ulterior acestora, "aşa cum s-a lăsat să se înţeleagă şi greşit a fost menţionat în mass-media".

"Prin urmare, dacă în data de 4 ianuarie 2013, cei care l-au «informat» pe domnul prim-ministru Victor Ponta în cadrul şedinţei de guvern cu privire la stadiul soluţionării contes­taţiei, ar fi întreprins diligenţele minime de a se interesa cu privire la dosarul în cauză, ar fi aflat cã CNSC a soluţionat pe fond contestaţia în urmă cu o zi, respectiv în data de 3 ianuarie 2013. Din acest motiv, considerăm ca afirmaţiile domnului prim-ministru Victor Ponta, a cărui bună-credinţă nu o punem la îndoială, au fost fãcute ca urmare a unei dezinformări. În ceea ce priveşte preşedintele CNSC şi ceilalţi membri ai Consiliului, facem precizarea că aceştia sunt apolitici, în cazul acestora fiind stabilit prin lege acelaşi regim al incompatibilitãţilor ca şi în cazul magistraţilor", se spune în comunicatul Consiliului.

Preşedintele CNSC are doar atribuţii administrative şi manageriale şi participă numai la soluţionarea cauzelor ce au fost repartizate completului din care face parte, în calitate de consilier de soluţionare a contestaţiilor în domeniul achiziţiilor publice, fără a avea vreo ingerinţă în deciziile pronunţate de alte complete, cum este cazul în prezenta cauză, potrivit instituţiei. "În final, pe această cale, asigurăm instituţiile publice şi mediul de afaceri că CNSC va continua să participe activ şi în anul 2013 la sprijinirea şi dezvoltarea absorbţiei fondurilor europene, prin soluţionarea cu celeritate a contestaţiilor formulate în cadrul procedurilor de achiziţie publică finanţate din fonduri structurale şi de coeziune, cu respectarea întocmai a principiilor consacrate de legislaţia în materie", se mai spune în comunicatul CNSC.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este instituţia care poate influenţa orice licitaţie publică reclamată, prin acceptarea sau respingerea unei contestaţii depuse de către o firmă, pe o piaţă a achiziţiilor publice care reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României.
 

Reacţia Ministerului Transporturilor

Ministerul Transporturilor (MT) susţine că există neconcordanţe între decizii succesive luate de CNSC în cazul proiectelor de reabilitare a liniei de cale ferată Braşov - Simeria şi de construcţie a tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov, care cauzează tergiversarea începerii lucrărilor.

Ministerul arată că în cazul licitaţiei de concesionare de lucrări la tronsonul de autostradă Cormanic-Braşov, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a hotărât la 21 decembrie 2012, prin Decizia nr.1001S/C11/5822, admiterea contestaţiei formulate de compania China Communications Construction Company Limited şi suspendarea procedurii de atribuire.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO