Eveniment

Coaliţia decide astăzi soarta impozitului pe cifra de afaceri a companiilor

Coaliţia decide astăzi soarta impozitului pe cifra de...

Autor: Iulian Anghel

17.07.2017, 00:06 1114

Coaliţia de guvernare PSD/ALDE va decide astăzi soarta proiectului privind introducerea impozitului pe cifra de afaceri a tuturor companiilor din România după ce, aflat la Bruxelles, la o întâlnire cu şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, premierul Mihai Tudose afirmase că impozitul nu se va aplica.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea, cel care s-a prezentat, în repetate rânduri, drept autorul moral al ultimelor programe de guvernare ale partidului său, a refuzat să comenteze declaraţia premierului.

„Nu ştiu ce a declarat premierul şi din moment ce nu ştiu nu vreau să comentez pentru că pot fi nuanţe, dar vom discuta luni (astăzi – n.red.) în coaliţie.“ El a ţinut însă să menţioneze că există în prezent un impozit pe cifra de afaceri a IMM-urilor (companii cu afaceri de sub 500.000 de euro) şi la aceste prevederi nu se va renunţa.

„Vreau să le transmit acelor oameni de afaceri că nu se renunţă la ea, pentru că au primit-o foarte bine şi sunt foarte mulţumiţi, pentru că 1% pe cifra de afaceri înseamnă cam 6% impozit pe profit, ceea ce cred că le convine. Nu se renunţă la impozitul pe cifra de afaceri la afacerile sub 500.000 de euro. Este un bun câştigat de către mediul de afaceri care trebuie păstrat.“

Dragnea a mai spus, citat de Mediafax, că nu a primit nicio simulare legată de impozitul pe cifra de afaceri, însă, dacă premierul le prezintă în şedinţa de coaliţie şi sunt argumente în favoarea susţinerii poziţiei guvernului, PSD nu va avea obiecţii: „Mie mi se pare foarte important că premierul Tudose când vorbeşte cam ştie ce vorbeşte, deci dacă face o afirmaţie înseamnă că este bazată pe o analiză şi în mod firesc cel care trebuie să anunţe primul este primul-ministru, pentru că el conduce guvernul şi el conduce actul de guvernare“.

Preşedintele Klaus Iohannis a intervenit de mai multe ori, în ultimele zile, în disputa guvern - mediul de afaceri legată de impozitarea afacerilor în loc de impozitarea profitului.

„Nu trebuie făcut un pas special şi nu trebuie reinventată roata. Ceea ce am vrut să transmit şi cred că a fost destul de clar este că avem nevoie de stabilitate şi avem nevoie de predictibilitate. Aceste schimbări frecvente de abordare strategică, de exemplu în domeniul fiscal, nu fac bine nimănui. Ele nu pot fi puse în practică într-un timp foarte scurt. Mediul de afaceri, dar şi omul simplu vor să ştie ce doreşte statul şi cum va face statul aceste lucruri. Asta înseamnă stabilitate şi predictibilitate“, a declarat sâmbătă preşedintele.

Toată lumea îşi doreşte o creştere economică solidă, dar aceasta nu se atinge prin măsuri slab pregătite, a adăugat şeful statului.

iulian.anghel@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO