Eveniment

Codrut Olaru, ales procuror CSM. Mariana Ghenea şi Simona Marcu, membri CSM din partea ÎCCJ

Codrut Olaru, ales procuror CSM. Mariana Ghenea şi...

Autor: Mediafax

27.10.2016, 16:47 241

Codruţ Olaru va fi reprezentantul Parchetului General în CSM, judecătoarele Mariana Ghenea şi Simona Marcu fiind alese membri ai consiliului din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au declarat pentru MEDIAFAX surse din sistemul judiciar.

În urma alegerilor de joi, procurorii au decis ca fostul şef al DIICOT, Codruţ Olaru, în prezent procuror militar, să fie reprezentantul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Contracandidatul lui Olaru a fost Alina Albu, procuror DIICOT.

Codruţ Olaru a fost activat ca general al Armatei Române în luna mai a anului 2016. Activarea a scos la iveală o parte mai puţin cunoscută, şi deopotrivă, controversată a carierei sale: două grade militare obţinute în câteva luni, în 2011, la propunerea lui Gabriel Oprea, unul retras câteva luni mai târziu, în 2012, de Corneliu Dobriţoiu, şi redat, în 2013, de Mircea Duşa.

Avansările procurorului au fost justificate, în 2011, de MapN ca fiind făcute „în mod excepţional”, situaţie răsturnată un an mai târziu când o comisie de analiză a Armatei „nu a putut desluşi dacă gradul de colonel a fost acordat în baza legii şi a nevoilor ministrului”, a explicat pentru MEDIAFAX fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. După plecarea acestuia însă, succesorul său, Mircea Duşa, pare că a desluşit, dându-i înapoi lui Olaru gradul de colonel, ulterior fiind avansat general de Traian Basescu.

Întreaga poveste a avansării lui Codruţ Olaru a intrat în atenţia publică după ce, pe 17 mai 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare în activitate a lui Codruţ Olaru, general de brigadă cu o stea, în rezervă, în Ministerul Apărării Naţionale. Simultan cu această trecere în activitate a lui Olaru, în vârstă de doar 43 de ani, a avut loc şi numirea sa în funcţia de procuror militar la secţia parchetelor militare de la Parchetul General.

Mariana Ghena este judecător la Secţia Penală a ÎCCJ şi fost preşedinte al Curţii de Apel Galaţi, urmând să fie investită în funcţie la începutul anului 2017, atunci când componenţa CSM se va schimba. Al doilea membru al CSM din partea instanţei supreme este Simona Camelia Marcu, judecător la Secţia Contencios Administrativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO