Eveniment

Codul fiscal al „scăderilor de taxe“ vine de fapt cu majorări de taxe

Codul fiscal al „scăderilor de taxe“ vine de fapt cu...

Autor: Alina Novaceanu

03.09.2015, 00:04 988
Comisia de buget – finanţe a Camerei Deputaţilor a decis ieri să reintroducă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe Dan Manolescu a propus, la dezbaterile din comisie asupra cererii de reexaminare a Codului fiscal, reintroducerea prevederii privind acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilan cu până la 500%, precizând că este o solicitare a autorităţilor.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a propus ca această prevedere să se aplice de la 1 ianuarie 2016, iar preşedintele comisiei, Viorel Ştefan (PSD), a precizat că aceasta este o decizie a liderilor partidelor.

Mai mulţi deputaţi au atras atenţia că trebuie specificat ce înseamnă clădiri şi terenuri neîngrijite şi că primarii ar putea să aplice discriminatoriu această prevedere.

În final, deputaţii din comisie au fost de acord cu amendamentul privind acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri şi pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilan.

Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.

A fost votată şi o altă prevedere potrivit căreia veniturile din dividende vor intra în baza de impunere pentru contri­bu­ţia de asigurări sociale de sănătate de 5,5%, deşi noua variantă a Codului fiscal menţine cotele de impozitare a veniturilor din dividende la 16%, în loc de 5% cum se prevedea în prima variantă, ceea ce echivalează cu o majorare de impozit pe veniturile astfel obţinute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO