Eveniment

Codul fiscal la final: Ce taxe cresc, ce taxe scad şi unde a fost amânată relaxarea fiscală până în 2017

Codul fiscal la final: Ce taxe cresc, ce taxe scad şi...

Autor: Iulian Anghel

04.09.2015, 08:30 7194
Noul cod fiscal ce intră în vigoare la 1 ianuarie 2016 a fost votat ieri de Camera Deputaţilor şi merge la promulgare, preşedintele nemaiavând posibilitatea să-l retrimită Parlamentului, dar niciun motiv concret pentru a ataca documentul la Curtea Constituţională.

După luni de discuţii s-a ajuns la o variantă în care, cel puţin din punctul de vedere al taxării, cele mai multe dintre măsurile de relaxare fiscală au fost amânate pentru 2017 pentru a permite bugetului - susţin autorii modificărilor - să se încadreze

într-o ţintă de deficit care să nu pericliteze poziţia ţării pe pieţele financiare, undeva spre 2% din PIB în 2016.

Măsura palpabilă cuprinsă în cod este reducerea TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016. Au fost amânate, în schimb, eliminarea taxei pe stâlp, eliminarea accizei de 7 eurocenţi la litrul de carburant, reducerea TVA la 19% sau reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, ceea ce, măsuri ce, împreună, aduc venituri la buget de aproximativ 8 mili­arde de lei anual.

După ce a ridicat din umeri, mediul de afaceri s-a trezit că este mai degrabă dezavantajat şi că promisiunile de relaxare fiscală, cu excepţia TVA, s-au evaporate dintr-o dată.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), care reuneşte 20 de asociaţii ale oamenilor de afaceri, şi Camera de Comerţ au susţinut miercuri că, în condi­ţi­ile în care economia României abia îşi revine după criza care a determinat intrarea în insolvenţă a peste 158.000 de companii cu capital românesc şi străin, reducerea TVA este o măsură insuficientă pentru dezvoltarea economică durabilă a ţării.

Coaliţia susţine că este nevoie urgentă de adoptarea a cinci măsuri de susţinere a mediului de afaceri: consolidarea fiscală pentru impozit pe profit şi TVA a grupurilor de firme cu domiciliul fiscal în România; abrogarea taxei pe construcţii speciale; plafonarea CASS la maximum 3 salarii medii brute pentru pachetul de servicii medicale de bază; abrogarea supraaccizei la combustibili pentru reducerea ponderii costurilor cu transportul în valoarea mărfurilor şi serviciilor şi reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%.

Dar în timpul discuţiilor din această vară pe marginea Codului fiscal membrii coaliţiei au fost divizaţi în privinţa măsurilor de relaxare ce trebuie luate.

Ieri premierul Victor Ponta a întreţinut confuzia în privina termenelor de aplicare a codului susţinând că guvernul îşi va încheia mandatul cu toate măsurile destinate mediului de afaceri „în funcţiune“, ceea ce ar presupune ca măsurile de relaxare prevăzute pentru 2017 să fie adoptate mai devreme.

„Sunt foarte optimist, şi ministrul de finanţe, că acele măsuri care s-au amânat pentru 1 ianuarie 2017, nu toate deodată, evident, pot fi devansate şi mesajul meu pentru mediul de afaceri este că acest guvern îşi va încheia mandatul cu toate acele măsuri în funcţiune“, a spus Ponta citat de Mediafax.

El a precizat că, după ce va avea datele statistice ale trimestrului III, înainte de finalizarea legii bugetului de stat pe 2016, va avea o discuţie cu mediul de afaceri şi cu liderii politici, pentru a lua o decizie.

 

Ce taxe şi impozite cresc

- Se vor plăti contribuţii de sănătate (CASS) de 5,5% pentru câştigurile din dividende (în ciuda faptului că impozitul rămâne la 16% şi nu se reduce la 5% cum era prevăzut iniţial), drepturi de autor sau dobânzi ce, cu actuala legislaţie, nu se plătesc, dacă, pe lângă acestea, există venituri consemnate într-un contract de muncă.

- Se va plăti contribuţia de pensii (CAS) pentru veniturile din activităţi independente.

- Administraţile locale pot majora cu uşurinţă impozitul pe proprietăţi. Impozitul va fi în funcţie de destinaţia clădirii (rezidenţială/nerezidenţială), ceea ce ar putea majora considerabil costul pentru persoanele care au înregistrat sediul firmei în propria locuinţă.

- Pot fi impozitate suplimentar clădirile sau terenurile neîngrijite (cu până la 500%).

 

Ce taxe şi impozite scad

- Scade cota de TVA de la 24% la 20%.

- Se elimină taxa pe stâlp pentru construcţiile din agricultură.

- Se va aplica taxarea inversă pentru livrarea de clădiri şi terenuri.

- Microîntreprinderile plătesc 1% impozit pe cifra de afaceri, în primii doi ani de la înfiinţare, dacă au doi angajaţi sau peste.

 

Ce relaxare de taxe a fost amânată pentru 2017

- Reducerea TVA la 19%.

- Eliminarea accizei de 7 eurocenţi/litru de carburant.

- Reducerea impozitului pe dividende la 5%.

- Taxa pe stâlp (excepţie: construcţiile din agricultură).

- Plafonarea bazei de calcul a CASS la 5 salarii medii pe economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO