Eveniment

Comerţul a crescut cu 7%, recordul ultimilor şase ani. TVA s-a pierdut pe drum

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Dana Ciriperu

04.02.2015, 00:07 618

Comerţul cu amănuntul a atins în 2014 cel mai mare avans din ultimii şase ani, după ce vânzările de bunuri nealimentare s-au majorat cu 10,6%, cele de alimente cu 7,5%, iar carburanţii au punctat un plus de 0,3% faţă de 2013, potrivit datelor INS. Unde este atunci TVA?

„Este imposibil ca măcar cineva din Minis­terul de Finanţe să nu dea o explicaţie despre cum putem vorbi de o creştere a cifrei de afaceri din comerţ cu 7%, dar de o scădere a încasărilor din TVA. Ce s-ar fi întâmplat cu TVA dacă cifra de afaceri din comerţ scădea“, a spus pentru ZF Dan Şucu, proprietarul Mobexpert. Şucu este şi preşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRCR), organizaţie care adună peste 1.200 de magazine şi are o cotă de 53% din piaţa de retail.

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 7% anul trecut faţă de 2013, rezultat care aminteşte de perioada 2007-2008 când retailerii pompau sute de milioane de euro în deschiderea de magazine, iar PIB-ul creştea cu peste 5% anual. Cu toate acestea, avansul consemnat anul trecut nu este suficient pentru a acoperi scăderile din perioada 2009-2011 când comerţul s-a prăbuşit cu aproape 20%.

Pe de altă parte însă, o analiză recentă a ZF arată că încasările din TVA au fost anul trecut cu 4 mld. lei sub ci­fre­le bugetate şi cu 1,8% mai mici comparativ cu 2013, iar analiştii spun că este vorba despre o „colectare slabă, mai ales că vânzările cu amănuntul au crescut“. „Este evident că o parte din creş­terea consumului ar putea fi falsă, în sensul în care acest consum a existat şi înainte, dar nu a fost fiscalizat. Tre­buie ca cineva să explice însă ce se în­tâmplă cu TVA“, a mai spus Şucu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO