Eveniment

Comerţul en gros a crescut cu 8% la nouă luni din 2015

Comerţul en gros a crescut cu 8% la nouă luni din 2015

Autor: Raluca Ghinea

13.11.2015, 00:05 97
Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut în primele nouă luni cu 8,6%, serie brută, pe seama vânzărilor auto mai mari cu 17% şi a celor de motociclete, piese şi reparaţia acestora, cu 16,6%.

Întreţinerea şi repararea autovehiculelor a înregistrat un avans de 6,2%, în timp ce activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule au consemnat o reducere de 0,9%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a urcat tot cu 8,6%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat o cifră de afaceri cu 6,9% mai mare, pe serie brută, provenită de la activităţile agenţiilor turistice şi tour-operatorilor (+17,3%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+13,2%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+6,7%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+4,6%). Scăderi au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-1%).

Pe serie ajustată, creşterea a fost de 6,8%.

În septembrie, comerţul cu auto şi motociclete s-a majorat cu 10,9% faţă de septembrie 2014, pe fondul creşterilor la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+22,1%), comerţul cu autovehicule (+17,4%), cel cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+5,3%) şi la activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+2,1%).

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au avut afaceri mai mari cu 13,3%, comparativ, după ce activităţile agenţiilor turistice şi ale tour-operatorilor şi-au sporit afacerile cu 39%, hotelurile şi restaurantele cu 15,3%, serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare cu 9,5%, iar cele de spălare, curăţare şi vopsire a textilelor şi blănurilor cu 5,1%.

În schimb, activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 1,4%.

Comparativ cu august, afacerile din comerţul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au urcat cu 9,5%, ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (12,8%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (9,7%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (5,4%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor, de 25%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, afacerile au consemnat o scădere cu 8,2%, influenţate de activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-15,9%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-10,8%) şi de cele ale hotelurilor şi restaurantelor (-4,6%).

Pe de altă parte, creşteri au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+19,1%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+0,3%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO