Eveniment

Comisia Europeană cere OPCOM să admită şi jucători din altă ţară pe piaţa energiei

Comisia Europeană cere OPCOM să admită şi jucători din altă ţară pe piaţa energiei

Foto: Shutterstock

Autor: Carol Dan

12.12.2012, 00:05 454

Comisia Europeană (CE) a început o investigaţie privind abuzul de poziţie dominantă împotriva OPCOM şi a Transelectrica, acţionarul unic al bursei de energie, suspectând cele două entităţi că discriminează participanţii la piaţă pentru că îi obligă să fie înregistraţi în România.

"Comisia are îngrijorări că OPCOM poate discrimina companiile pe baza naţionalităţii sau a locului unde sunt înregistrate (...)", se arată într-un comunicat al CE.

CE investighează solicitarea OPCOM, adresată companiilor care tranzacţionează energie pe platforma spot, ca toţi participanţii să fac dovada că plătesc TVA şi că prin urmare sunt înregistrate în România.

Potrivit CE, această practică poate cauza creşterea costurilor traderilor de energie din afara ţării şi ar putea descuraja alte companii să intre pe piaţă, având ca efect scăderea lichidităţii pe OPCOM.

Conducerea OPCOM precizează că, alături de autorităţile statului şi de reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică, a identificat mai multe soluţii posibile pentru problema semnalată de CE.

"În această perioadă se întreprind demersuri în vederea creării condiţiilor necesare implementării, în cel mai scurt timp posibil, a soluţiei care să răspundă aşteptărilor tuturor participanţilor la piaţă, eliminând interpretările de discriminare", potrivit comunicatului OPCOM.

Comunicatul Comisiei Europene precizează că deschiderea investigaţiei nu înseamnă antepronunţarea asupra rezultatului acesteia, ci că va urma o analiză aprofundată. De asemenea, nu există un termen limită în privinţa finalizării investigaţiei.

OPCOM, Transelectrica şi Consiliul Concurenţei au fost deja informate de către CE cu privire la începerea investigaţiei, se mai spune în comunicat.

Transelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO