Eveniment

Comisia somează România să anuleze plata defalcată a TVA

Comisia somează România să anuleze plata defalcată a TVA

Autor: Iulian Anghel

09.11.2018, 00:04 56839
 
Comisia Europeană a somat România să pună capăt mecanismului de plată defalcată a TVA, indicând într-o scrisoare ce urma să fie adresată administraţiei de la Bucureşti că această măsură contravine atât nor­melor UE în materie de TVA (Di­rectiva 2006/112/CE a Consiliului), cât şi libertăţii de a presta servicii (articolul 56 din Tra­tatul Uniunii Europene). Mecanismul alter­nativ al plăţii defalcate a TVA a fost introdus de la 1 ianuarie 2018, scopul declarat fiind combaterea evaziunii fiscale. Iniţial trebuia ca toată lumea să intre în acest mecanism, dar, apoi s-a renunţat, vizaţi fiind cei cu întârzieri şi companiile în insolvenţă.

Comisia a anunţat ieri că va trimite un aviz României în urma respingerii unei cereri din partea României de derogare de la nor­mele UE în acest domeniu, din cauza pre­­o­cupărilor legate de principiul propor­ţio­­nalităţii şi de compatibilitatea cu tratatul.

„În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române. Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE“, arată un document al Comisiei Europene.

Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor“, arată unn document al Comisie Europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO