Eveniment

Companiile ar trebui sa accepte restructurarea financiara pana nu e prea tarziu

10.12.2009, 00:00 52

Actionarii si managementul ar trebui sa accepte cat mai rapidrestructurarea financiara a unei companii daca situatia o cere, iarimplementarea tardiva a unor masuri in acest sens poate impingefirma in insolventa, au spus participatii la conferinta "Solutiicastigatoare pe timp de criza. Cele mai performante companii dinMuntenia - Dobrogea 2009", organizata de catre Ziarul Financiar siEnterprise Investors.

"Anul acesta am fost solicitati in doua situatii sa preluammandate de restructurare financiara, insa dupa ce am facutdiagnosticul am refuzat pentru ca era prea tarziu. Ambele audevenit apoi cazuri larg mediatizate de insolventa", a spus DoruLionachescu, partener principal al Capital Partners. El nu aprecizat despre ce companii este vorba.

Referindu-se la 2009 pentru firma sa, Lionachescu a precizat cadesi sunt consacrati ca o casa de fuziuni si achizitii, s-auconcentrat mai mult pe segmentul de restructurare financiara, pecare au intermediat contracte de peste 100 mil. euro.

In cursul zilei de ieri, Flamingo, unul dintre primii treiretaileri din domeniul IT&C si al comertului cu electronice sielectrocasnice, a solicitat protectie fata de creditori, prindeclansarea procedurii de reorganizare judiciara, dupa ce ING Banka respins cererea de reducere suplimentara a datoriei si a inceputsa execute silit stocurile unor magazine

"Romania a intrat in criza abrupt dupa opt ani de cresterefulminanta. Din punctul de vedere al resurselor umane bancherii cuexperienta s-au pozitionat pe partea de vanzari, unde remuneratiileerau mai mari, iar departamentele de credite neperformante au fostpopulate de juniori, fara experienta, de "obligatii" care trebuiasa lucreze acolo. Bancile s-au trezit ca principalii ostasi inlupta impotriva crizei nu au experienta", este de parereLionachescu.

Meseria de bancher este discreditata

Pe de alta parte, consultantul este de parere ca bancile nu auniciun interes sa sugrume afacerile. "Meseria de bancher estediscreditata, se confrunta cu un potop de injurii. Trebuie sa seinteleaga ca interesul lor este sa gaseasca o solutie astfel incatbanca sa-si recupereze banii, iar afacerea sa mearga incontinuare", a mai spus Lionachescu.

Situatia economica dificila s-a resimtit si la nivelulfondurilor de investitii, activitatea lor scazand semnificativ inultimul an. "Situatia in private equity s-a schimbat dramatic de lao perioada de crestere fantastica in 2007-2008, anul acestalucrurile s-au asezat. In 2008 au inceput sa-si faca aparitia inregiune firme precum Carlyle care si-au deschis birouri inVarsovia, iar in 2009 si-au strans bagajele si au plecat", a spusCristian Nacu, partener al Enterprise Investors.

Fondul de investitii a preluat recent operatorul retelei Profidin Romania intr-o tranzactie de 66 mil. euro, insa mai are inportofoliu si companii precum Macon Deva sau actiuni la Siveco.

In tranzactii, "liderul de piata se plateste foartebine"

Mihail Marcu, care la sfarsitul lunii noiembrie a semnatimpreuna cu familia sa, vanzarea unui pachet minoritar de actiunila MedLife, afirma ca domeniul medical este rezistent la criza sica nu au fost investitori care s-au retras din cauza situatieidificile din piata.

"Am pierdut o prima pentru ca nu am vandut pachetul majoritar",a afirmat Marcu, care a mai spus ca pe de alta parte a fostcastigata o prima pentru ca "liderul de piata se plateste foartebine".

Situatia economica tot mai dificila a determinat o parte dintrecompanii sa renunte la angajati, insa Raluca Parvu, seniorconsultant al BPI Romania, companie de consultanta in managament siresurse umane, este de parere ca "orice concediere face parte dinviata unei companii, iar acest lucru nu trebuie vazut ca undusman".

La randul sau, Stan Tirnoveanu, senior partner al ZamfirescuRacoti Predoiu, are o singura recomandare pentru o firma ininsolventa.

"Marea avere pe care o are in afara de active estebuna-credinta. A nu se trimite semnale de neincredere", afirmaTirnoveanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO