Eveniment

Companiile româneşti au probleme de finanţare, dar nu folosesc un instrument la îndemână: piaţa de capital

Companiile româneşti au probleme de finanţare, dar nu...

Autor: Mădălina Bodârlău

24.10.2014, 00:06 407
Companiile româneşti se plâng că, odată cu criza, băncile refuză să le mai împrumute, dar puţine dintre ele fac apel la un instrument care, cel puţin teoretic, le este la îndemână: piaţa de capital.
 
După şapte ani de la debutul crizei, Ro­mâ­nia dă semne că îşi revine din punct de vedere macroe­conomic, dar pro­blema care persistă este cea de la nivel“microeconomic“, spun eco­nomiştii.
 
„România dispune de un mediu macro­e­co­nomic stabil, care respectă standardele im­puse de UE, însă are probleme serioase la nivel microeconomic, în contextul în care com­paniile sunt supraîndatorate“, a spus ieri Valentin Lazea, economistul-şef al BNR la conferinţa „Economic Forum Both Worlds 14“, organizată de Confindustria România. Datoriile totale la bănci ale companiilor în România sunt, la acest moment de 102 miliarde de lei (23 mld. euro), adică 24% din datoria totală a României, publică şi privată.
 
„Băncile nu au încă încredere în companiile româneşti. Chiar şi dintre cele care doresc să se «internaţionalizeze» obţinerea creditelor este dificilă“, a spus, la rândul său ministrul economiei Constantin Niţă. Cele mai multe datorii cumulate le au companiile mici, prin urmare ele au cel mai mult de suferit, a spus Lazea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO